"Uzrok saobraćajnih nesreća je brzina, brzina i brzina"

Vijesti 03. jul 201809:07 > 09:08
N1

Ševal Kovačević, sudski vještak saobraćajne struke je naglasio da je brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda i nesreći. Upozorio je i da učesnicima u saobraćaju nedostaje kultura, vještine i navike. Mišljenja je da sve opasnosti kreću od porodice.

“Glavni uzroci saobraćajnih nesreća su brzina, brzina i brzina. Riječ je o bezobzirnim brzinama. Zatim su tu i nepropisna prestizanja. Vozilo je opasno sredstvo koje proizvodi veliku opasnost u kretanju. Zaustavni put raste sa kvadratom. Za 50 km/h je potrebno 25 metara zaustavnog puta, za 100 km/h je potrebno 50 metara zaustavnog puta”, objasnio je Kovačević.

Istakao je ulogu porodice, te nedostatak saobraćajne kulture kao uzrok nezgoda i nesreća.

“Izvor svih opasnosti kreće od porodice. Marginalne grupe koje u porodici imaju neuređen život posežu za vozilima pod svaku cijenu. Posežu za jakim, ali starim autima. Cilj im je dokazivanje i da budu primjećeni”, naglasio je Kovačević.

Osvrnuo se na ulogu vlasti u saobraćaju kazavši:

“Država kroz svoje strategije, planove i programe gleda da iskoristi od saobraćja. Saobraćaju treba vratiti ono što mu pripada. Sve dovodi do situacije da nas je stepen motorizacije prevazišao. Postojeća infrastruktura ne može izdržati milion i 100.000 registriranih vozila”.

Mišljenja je da autoškole imaju dobra vozila i da u njima rade ljudi od iskustva.

“Naši testovi i propisi su usklađeni sa Bečkom konvencijom. Možda kada je u pitanju autoput treba promijeniti neka pravila”, zaključio je Kovačević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.