Istraživanje: Koliko se novca troši na službena vozila

Vijesti 03. jul 201810:12 > 10:22
N1

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) danas je predstavila Bazu službenih automobila institucija i javnih kompanija u BiH.

Radi se o bazi službenih automobila svih institucija BiH. Uradili smo analizu koja je pokazala da je prošle godine potrošeno 10 miliona za kupovinu automobila, ove godine taj iznos do sada iznosi 9 miliona maraka, tako da će biti interesantno vidjeti koliko će biti do kraja godine“, kazala je Mirna Buljugić, novinarka BiRN-a.

Podaci za registar automobila su prikupljani svakodnevno i novinari BIRN-a će nastaviti da prate portal javnih nabavki i popunjavaju bazu. Baza je napravljena kako bi građani imali uvid u trošenje javnih sredstava. Također, napravljena je za kolege novinare i sve koje zanimaju ovi podaci. Podaci su provjereni, mogu se transparentno korisititi u tekstovima, istraživanjima i prikazivanjima na otvorenim skupovima u BiH“, dodala je.

Novinar Semir Mujkić je dodao da je urađeno mnogo tekstova te da je zbog količine materijala napravljena baza podataka.

Mi smo radili jako puno tekstova, analiza, pratili javne nabavke za službene automobile. Shvatili smo da toga ima i previše, te smo odlučili na jednom mjestu skupiti sve te nabavke i pružiti ljudima uvid u to kako izgledaju procesi nabavki. Od početka godine pratimo svaki tender za kupovinu automobila. Građani koji posjete stranicu auto.detektor.ba će moći detaljno pogledati sve podatke iz baze“, kazao je i dodao:

Od početka ima 300 tendera za kupovinu automobila, njihova vrijednost je 27 miliona KM. Samo za limuzine je izdvojeno od početka godine skoro 3 miliona KM“.

Inače, baza sadrži završene i aktivne tendere za kupovinu službenih automobila u 2018. kao i vozne parkove i troškove održavanja automobila nekoliko stotina institucija i javnih kompanija. Također pruža mogućnost pretraživanja svih raspisanih tendera za nabavke automobila i popratnih troškova prema više parametara, kao i informacije o poštovanju procedura u provođenju nabavki.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.