Čavić za N1: Sunovrat političkog sistema i Narodne skupštine

Vijesti 04. jul 201817:24 > 17:48
N1

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić kazao je danas za N1 jučerašnji verbalni obračun u ovoj instituciji predstavlja ''sunovrat političkog sistema i Narodne skupštine''.

Podsjećamo, tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o izvještaju Anketnog odbora o stradanju Davida Dragičevića, došlo je do verbalnog okršaja entitetskog ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i poslanika Adama Šukala, te poziva na razračunavanje.

Do fizičkog kontakta ipak nije došlo, a nakon prijetnji, Šukalo je kazao da mu je ugrožena bezbjednost, dok je Lukač da to su lične paranoje.

Sam incident koji se dogodio u Narodnoj skupštini i ta prijetnja koju je uputio Lukač narodnom poslaniku Adamu Šukalu pokazuje bahatost njega lično jer tako nešto ja nisam imao prilike da vidim u ovih dvadeset godina bavljenja politikom. Mislim da je to sunovrat političkog sistema i sunovrat Narodne skupštine. Predsjednik Narodne skupštine je bio dužan da odstrani ministra i da se izvini poslanicima. Ministar je sam sebe diskreditovao, poslanicima je posao da provociraju izvršnu vlast, da ima imalo ne samo morala nego i političke kulture, ne samo da bi dao ostavku ne bi ga isti dan smijenili”, ocijenio je gost N1 televizije.

Narodna skupština Republike Srpske danas nije usvojila izvještaj Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih činjenica o slučaju David Dragičević.

‘Sve ovo što je radio Anketni odbor i zapisi koje je položio poslije finalnog posla, svi ti zapisi ne odstupaju od opštih stavova. Konstatovano je nekoliko stvari koje niko ne osporava pa čak ni vladajući blok. Konstatovano je da je javnost uznemirena, da je u samom postupku učinjeno mnogo propusta i da za to neko mora snositi odgovornost, da su javni servisi stvarali krivu i tendencioznu sliku”, rekao je on.

”Anketni odbor je mogao da uradi ono čime je raspolagao, na osnovu toga da donese neke zaključke, da ih skoncentriše u neku formu prihvatljivu za odlučivanje u Narodnoj skupštini i da se Narodna skupština odredi. Nažalost skupštinska većina je odbila”, dodao je.

On je u razgovoru sa Zvonkom Komšićem govorio i o kampanji za izbore, nastupu NDP-a i ostalim aktuelnim temama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.