Mjesto gdje se u jednom danu 1995. ugasilo 1.000 života

Vijesti 10. jul 201819:21 > 19:23
N1

Kameničko brdo već 23 godine krije najmračnije, preživljene i nepreživljene sudbine iz 1995. godine. Na ovom lokalitetu je i zloglasna bukva. Mjesto gdje se u jednom danu 1995. godine ugasilo više od 1.000 života.

23. godine nakon genocida u Srebrenici vidljivi su predmeti ljudi koji su bježali ovim putem i koji su svoje živote izgubili tu. Komadi odjeće, cipele, konzerve – i danas se mogu vidjeti tu.

Sudionici Marša mira trebali su proći ovom rutom, ali zbog lošeg vremena – organizatori su odlučili da trasa ide starim putem.

“Već dva dana je neprestano padala kiša, uslovi su užasni. Danas tim dijelom Kameničkog brda nemoguće je bilo proći”, kazao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite.

Međutim, neki su se odlučili popeti ovim mjestom.

“U produžetku ćete naći obuću koja tu stoji. Stvarno, vratim se u taj tužan period”, rekao je Dževad Omerović, sudionik Marša mira.

Od novog mjesta u glavnoj koloni 1.000 osoba korak po korak približavalo se Potočarima. U Maršu su i oni koji su 1995. godine uspjeli izvući živu glavu. Danas svjedoče o tome kada su posljednji put vidjeli svoju braću, očeve, prijatelje.

“Pa nismo ni znali da se nećemo vidjeti. Samo ono granatiranje, odvojio sam se od njih. Mislio sam da ćemo se naći, ali nismo se više nikad našli. Da sam znao, ne bih ni ja išao od njih”, kazao je Vahdet Sejdinović, preživjela žrtva genocida.

Unatoč umoru i iscrpljenosti, neki i ozljedama – približili su se svom cilju. Mehudinu Avdiću, sudioniku Marša mira je iskočilo koljeno – ali je odlučio da nastavi put.

“Sudjelujem prvi put. Osjećaji su tuga, ponos. Svašta ima. Sutra kopam djeda, Šahina Halilovića, najstariju žrtvu”, rekla je Samra Karić, sudionica Marša mira.

U Maršu mira bila je i porodica Mehmedović iz Tuzle, sa svojim desetogodišnjim sinom Abdurahmanom. Tu su da odaju počast žrtvama genocida.

Abdurahman će odati počast djeci Srebrenice, svojim vršnjacima koji su 1995. godine ubijeni zbog svog imena i prezimena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.