Oštre reakcije GS-a i DF-a na Vasićevu objavu na Twitteru

Vijesti 12. jul 201813:18 > 13:23
Васић Рајко/Twitter

Građanski savez i Demokratska fronta oštro su osudili poruku koju je na društvenoj mreži objavio Rajko Vasić, član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Demokratska fronta smatra skandaloznom i sramnom šutnju SNSD-a i Milorada Dodika o prijetnjama novim genocidom koje je uputio član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić.

‘Današnje saopćenje SNSD u kojem stoji da ne žele komentarisati Vasićeve tobože lične stavove, otkriva da SNSD i Milorad Dodik se uopće ne žele distancirati od prijetnji genocidom koje je izrekao njihov član Glavnog odbora. U ovom slučaju nekomentarisanje znači odobravanje prijetnji novim genocidom. Van svake sumnje šutnja znači odobravanje.

Sramno je i ponižavajuće da SNSD u istu ravan dovodi svoje tobožnje unutarstranačke nesporazume sa članom Glavnog odobra SNSD-a sa otvornom prijetnjom novim genocidom. Očito je da u SNSD-u nemaju ništa protiv prijetnji koje je izrekao njihov član Glavnog odbora, i da su SNSD i Milorad Dodik prešli iz faze negiranja u fazu veličanja genocida”, saopćeno je danas iz DF-a.

Iz GS-a su uz oštre osude ovog čini poručili da je ”Vasić jedan od dva vodeća ideologa SNSD-a i političkih komesara Milorada Dodika.’

”Građanski savez najoštrije osuđuje poziv na novi genocid nad Bošnjacima od strane predstavnika koalicije SNSD-HDZ. Naime, visoki zvaničnik SNSD Rajko Vasić, inače poznat kao jedan od kreatora strateškog savezništva SNSD i HDZ, pozivom na ponavljanje genocida ustvari iznosi konačni cilj te koalicije. U tom smislu, Čović-Dodik savezništvo je ustvari osovina za genocid nad Bošnjacima i uništenje Bosne i Hercegovine. Vasić je jučer, naime, saopštio genocidnu namjeru kao suštinu Plana B”, navode iz GS-a.

Kako je ranije potvrđeno za N1, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izvršit će provjere, povodom prijava u vezi objave Rajka Vasića na društvenoj mreži Twitter.

Iz SNSD-a navode da se Vasić na svom nalogu svakodnevno kritički izjašnjava o svim pojavama u društvu, te da njegovih kritika nije pošteđen ni sam SNSD.

Nešto mislim. Ako toliko volite taj Genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku”, napisao je on uoči obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici na svom Twitter profilu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.