Wigemark: Vasićev tvit za svaku osudu

Vijesti 12. jul 201814:43 > 14:48
N1

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark komentarisao je nedavne tvitove Rajka Vasića u vezi sa genocidom u Srebrenici

Upitan da komentira nedavne tvitove Rajka Vasića u vezi sa genocidom u Srebrenici, specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je:

“Slavljenje ratnih zločina ili genocida u suprotnosti je onim istim vrijednostima koje su se lideri i institucije ove zemlje obavezali poštovati i promovisati samim apliciranjem za članstvo u EU. Povrh toga, javno prijetiti genocidom ne samo da je za svaku osudu, već je i zakonski kažnjivo.”

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine će izvršiti provjere u vezi s porukom Rajka Vasića, objavljenoj na društvenoj mreži Twitter, u kojoj je aktuelni član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (GO SNSD) i bivši sekretar ove stranke napisao: “Nešto mislim. Ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku”, te još nekoliko poruka u kojima negira genocid i počinjene zločine. 

“Tužiteljstvo BiH izvršit će provjere povodom prijava u vezi objave Rajka Vasića na mreži Twitter, objavljene 10. jula ove godine”, stoji u odgovoru ove institucije na upit N1 u vezi s ovim slučajem. 

Reagirao je i visoki predstavnik Valentin Inzko, nazivajući je gnusnom i uvredljivom i pozivajući nadležna pravosudna tijela na urgentnu reakciju.

Inzkov stav u vezi s ovim slučajem podržala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u čijoj se Twitter objavi navodi „da se pridružuju OHR-u u osudi užasnog i anticivilizacijskog komentara o genocidu”. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku