Dodik za N1: Stav Rajka Vasića je njegov lični

Vijesti 13. jul 201815:00 > 15:12
N1

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik komentarisao je izjave člana Glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića i bivšeg generalnog sekretara ove stranke objavljene na Twitteru 10. jula. Vasić je tada, podsjetimo, napisao "Nešto mislim. Ako toliko volite taj Genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku" što je izazvalo oštre reakcije.

“Stav Rajka Vasića je njegov lični, stavovi i politike SNSD-a se ne plasiraju putem bilo čijeg naloga na društvenim mrežama. Da sam smatrao da je potrebno o toj temi izlaziti sa takvim stavovima to bih uradio lično ili bi SNSD zvanično zauzeo takav stav. Kada je u pitanju ovolika medijska pažnja koja se tome pridaje, smatram da je očigledno riječ o jeftinom politikantstvu u kojem se pokušava izmisliti nepostojeća dimenzija i jednom ličnom stavu dati značaj i težinu i iskoristiti to za napad na SNSD pa i institucije RS”, naveo je Dodik u izjavi za N1.

Nešto mislim. Ako toliko volite taj Genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku”, napisao je Vasić uoči obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici na svom Twitter profilu.

Uključilo se i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odakle su za N1 naveli da će izvršiti provjere u navedenom slučaju, a povodom prijava u vezi objave Rajka Vasića na društvenoj mreži Twitter.

“Slavljenje ratnih zločina ili genocida u suprotnosti je onim istim vrijednostima koje su se lideri i institucije ove zemlje obavezali poštovati i promovisati samim apliciranjem za članstvo u EU. Povrh toga, javno prijetiti genocidom ne samo da je za svaku osudu, već je i zakonski kažnjivo”, naveo je specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Izjavu Vasića najoštrije je osudio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

“Oni koji pokušavaju zaraditi političke poene glorificirajući ratne zločine i vrijeđajući žrtve i njihove porodice nalaze se izvan civilizacijskih normi. Konkretno, izjava koju je dao član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić o genocidu u Srebrenici – na dan ukopa žrtava genocida u Srebrenici i dan sjećanja – ide mnogo dalje od negiranja. Osim što je gnusna i uvredljiva, ona također prijeti nasiljem. I to ne bilo kakvih nasiljem. Ona prijeti genocidom. To je krivično djelo. Krivični zakon FBiH sadrži specifične krivične odredbe, a Krivični zakon FBiH se za takva djela primjenjuje bez obzira gdje su djela počinjena. Visoki predstavnik poziva nadležna sudska tijela na hitnu reakciju”, poručuju iz OHR-a.

Američka ambasada u BiH pridružila se OHR-u te naveli da  “snažno osuđuju užasan i necivilizirani komentar o genocidu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.