Svjetski mediji: Istinski spektakl i odlična Hrvatska

Vijesti 15. jul 201822:06 > 22:15
Reuters

Finalna utakmica Mundijala u Rusiji odigrano između Hrvatske i Francuske na "Lužnjiki" stadionu u Moskvi je vijest dana za svjetske medije. U člancima i prilozima preovladavaju riječi hvale za sjajnu utakmicu koji su priredili "Vatreni" i "Galski pijetlovi". Ističe se da je finalni meč u Moskvi ponudio sve ono što se očekuje od vrhunskog fudbala.

“CNN” ističe da je utakmica ponudila “uživanje” za navijače i podsjetio da je ovo najveći broj postignutih golova u finalu Svjetskog fudbalskog prvenstva još od 1966. godine.

“BBC” zapaža da je ovo bio jedan od najuzbudljivijih mečeva na najvećoj smotri fudbala na svijetu i da je odluka Nestora Pitane, glavnog arbitra da nakon korištenja VAR-a dosudi penal za Francusku u značajnom uticala ko će podići zlatni pehar.

Screen shot
Screen shot
Screen shot
Screen shot
Screen shot
Screen shot
Screen shot
Screen shot

“Al jazeera” je ukazala na uspjeh Didiera Deschampsa, francuskog selektora koji je uspio kao igrač i trener bude na tronu svjetskog fudbala. To je još uspjelo dvojici fudbalera u svijetu, a to su Mario Zagallo i Franz Beckenbauer.

“Euronews” je pobjedu “Tricolora” okarakterisao kao pobjedom “sa stilom” i ukazao da su bili favoriti za zlato.

“The New York Times” ocjenjuje u naslovu članka da su “Francuzi konačno pokazali klasu”, ali da su Hrvati pokazali bolju igru.

“Guardian” ističe da je reprezentacija susjeda igrala “hrabro” i da je “teško nemati simpatije” prema njihovoj igri u Rusiji.

“The Goal.com” simboličkim naslovom “Vive la France! Mbappe, Pogba and Griezmann rule the world ” navodi da je momčad Deschampsa uspjela po drugi put biti prvak svijeta u najvažnijoj sporednoj stvari.

“Le Figaro”, “Le Monde” i “Liberation” su, očekivano, potpuno posvećeni izvještavanju velikom uspjehu Francuza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.