Od močvare do atrakcije: 15 godina postojanja Pannonice

Vijesti 18. jul 201816:30 > 19:04
N1

Panonska jezera u Tuzli danas obillježavaju 15. godišnjicu postojanja. Gradska vlast je ponosna na ovaj projekat, a posebno na činjenicu da sve više turista posjećuje Grad soli.

Prošle godine jezera je posjetilo 400 hiljada ljudi, 12 posto posjetitelja bilo iz inostranstva, a 42 posto iz cijele BiH. Kupače posebno, kako kažu, privlače male cijene za veliki ugođaj.

Jezera su do sada zaradila oko 19 miliona maraka. U toku sezone zaposleno je oko 170 osoba koje se brinu da čitav kompleks i infrastruktura besprijekorno funkcionišu, a najveći zadatak je brinuti se o sigurnosti kupača.

“Razlog zašto gosti dolaze u tako velikom broju, preko 15 hiljada gostiju dnevno je nama sasvim normalno u dane kada vrijeme dozvoljava i nosimo se sa tolikim brojem ljudi. Ušli smo u taj posao i vrlo malo smo imali primjedbi u toku ovih 15 godina”, kaže Maid Porobić, direktor JKP „Pannonica“ Tuzla.

Projekat izgradnje slanih jezera bio je pionirski na ovim prostorima i dočekan je sa puno skepticizma. Danas Tuzlu krase tri slana jezera, slani slapovi, prostrane plaže, brojni ugostititeljski objekti i niz drugih sadržaja.

“Kruna je bilo ovo priznanje UN Svjetske tursitičke organizacije koju nikada niko nije dobio u bivšoj jugoslaviji, dobila je samo Tuzla i to za turizam. Dakle, nema ga niko ni na Jadranu, ima ga samo Tuzla”, tvrdi Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ipak, Tuzla se još uvijek ne nalazi na listi deset najboljih ljetnih destinacije Federalne turističke zajednice na šta je Gradska vlast ogorčena i nada se da će se ta “nepravda uskoro ispraviti”.

Do prije 15 godina ovdje se nalazila močvara i neiskorišteno zemljište. Danas je ovdje prava slana laguna, kako je voli nazvati lokalna vlast. Ovu lagunu je za proteklih 15 godina posjetilo oko četiri miliona ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.