Crvenković: Nije ni migrantska, niti kriza

Vijesti 18. jul 201818:05 > 18:10
N1

Portparol UNHCR-a Neven Crvenković danas je za N1 pojasnio razliku između migranata i izbjeglica, te kazao da se u BiH još uvijek ne radi o "migrantskoj krizi".

Mi smatramo da se ovdje ne radi ni o migrantskoj, ni o krizi. Ovi ljudi koji dolaze u puno većem broju nego u prošloj godini, nisu samo migranti. Ne treba paušalo te ljude klasificirati kao migrante. To su migranti, ali i izbjeglice koje dolaze u BiH. Smisao i cilj zakonski regulirane procedure azila je da se napravi razlika između migranata i izbjeglica. Tu razliku treba naglasiti. Ne smatramo da se radi o migrantsko-izbjegličkoj krizi jer brojke koje su veće od prošlih godina, kada se uporede sa pravom izbjegličkom krizom iz 2016., doista ne opravdavaju taj naziv “kriza”“, kazao je Crvenković.

Ističe da situacija u USK ne bi bila kritična ukoliko bi postojao koordinirani i zajednički pristup.

Situacija ne bi bila kritična ukoliko bi postojao koordinirani i zajednički pristup rješavanju ovog problema gdje bi lokalna samouprava i građani Velike Kladuše i Bihaća imali podršku u pronalasku rješenja za najgore probleme, a to je smještaj migranata“.

Saradnja sa institucijama?

Mi ovdje nismo da se nama pomaže, nego da mi pomognemo. Pomažemo na različite načine, aktivnostima, najkonkretnije mogu govoriti što se tiče centra za traženje azila u Delijašu ili izbjegličkom centru Salakovac za koji je UNHCR u velikoj mjeri omogućio da se aktualizira“, kazao je Crvenković i dodaje:

Stavili smo na raspolaganje naš info centar u Sarajevu, gdje tražiteljima azila smo pomogli jer se u tim prostorijama vrši registracija tražitelja azila. Vrlo konkretna humanitarna pomoć je pružena u Salakovac, u Delijaš itd“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.