Zid šutnje u IZ: Niko ne želi govoriti o napadu na imama

Vijesti 23. feb 201518:37 > 19:22
N1

Imam Selvedin Beganović, iz Trnova kod Velike Kladuše, kojeg je prije dva dana nožem napala nepoznata osoba, je van životne opasnosti i osjeća se dobro.

Od Nove godine imam je MUP-u Unsko-sanskog kantona prijavio četiri napada. U javnosti se ne oglašava i kaže da je to savjet policije kako ne bi ometao istragu.

Povrede u predjelu ramena, nadlaktice i grudnog koša su sanirane te je imam Selvedin Beganović na kućnom liječenju. Policija obezbjeđuje dvorište džamije i kuće u kojoj je smješten.

“Napadač koji je napao imama bio je maskiran i imao je kapu, takozvanu fantomku na glavi. Najvjerovatnije je nožem nanio povrede Beganoviću”, kazao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Napad se desio u podnevnim satima u džamiji, nakon što je imam održao čas vjeronauke. Iako su u to vrijeme bili mnogi mještani u blizini džamije kuće, u policiji kažu da ne postoji nijedan svjedok koji je vidio napadača.

Ispitane su četiri osobe, no i dalje policija nema ništa “konkretno”.

U Islamskoj zajednici su podijeljeni, u telefonskom razgovoru su kratko rekli da osuđuju napade bilo koje vrste, ali da neće istupati u javnosti. Ni komšije ne žele da govore o tome.

Ovo je četvrti napad na imam Beganovića i svi su uslijedili nakon što je javno kritikovao odlazak bošnjačkih mladića na ratišta u Siriju.

Opširnije u prilogu Anđelke Marković.