Mirašćija za N1: BiH je ponuđena slamka spasa

Vijesti 23. feb 201519:57 > 20:01
EPA

Ekspertica za međunarodne odnose i diplomatiju Nedžma Džananović Mirašćija za Dnevnik na N1 komentarisala je šta je BiH uradila na putu ka Evropskoj Uniji.

Mirašćija je naglasila da je “davno” bila 2003. godina kada je Evropska Unija izrazila želju da u svome članstvu vidi zemlje Zapadnog Balkana.

vezana vijest

“Na žalost. Mi od 2008. nismo naprevili niti jedan korak i sve te godine su uzaludno izgubljene”, rekla je gošća Dnevnika na N1 i dodala da imamo jako mnogo toga “za nadoknaditi”.

Naglasila je da je situacija eskalirala u smjerovima koji se BiH nisu smjeli desiti te da sada imamo jednu “vrlo kompleksnu situaciju”.

“Mogherini je poručila nekoliko stvari i jasno je pocrtala da je ovo proces koji je vitalan za BiH, ali je značajan i za EU”, istakla je Mirašćija.

Smatra da je bh. političarima Evropska Unija iznijela jedan eksplicitan stav u kojem nudi povoljan paket.

“Ponuđena nam je slamka spasa. Naši političari više nemaju nikakav razlog, odnosno alibi, da ne počnu raditi svoj posao. Građani BiH imaju jasan stav, a to je da žele u EU”, dodala je gošća Dnevnika te istakla da ne postoji veća podrška Evropskoj Uniji kao što to postoji u BiH.