Cvitanović za N1: Pozivam Bošnjake da ne glasaju za Komšića

Vijesti 24. jul 201818:05 > 18:44
N1

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, je u Danu uživo N1 televizije pozvao Bošnjake da ne glasaju za Željka Komšića, kandidata Demokratske fronte za člana Predsjedništva BiH. Objasnio je da se s HDZ-om BiH usagalašava oko pojedinih pitanja, ali da se ne usaglašava s kriminalom, nepotizmom i iseljavanju Hrvata iz BiH.

“HDZ 1990 neće napustiti Hrvatski narodni sabor BiH sve dok je BiH ustrojena tako kako jeste ustrojena i dok je ovakav status Hrvata u FBiH kakav jeste. Mi se borimo za nacionalne interese Hrvata. Želimo da bude izabran legitiman predstavnik Hrvata. Pozivam Bošnjake da ne glasaju za Komšića. Dianu Zeleniku smo ponudili kao kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH ne da iziđemo iz zajedništva, nego iz jednoumlja”, naglasio je Cvitanović.

Objasnio je da “nema problem” što se slaže s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, već da ima problem sa sljedećim:

“Imam problem s kriminalnom, korupcijom, nepotizmom, iseljavanjem hrvatskog naroda iz BiH. Ne želim se natjecati ko je veći Hrvat”, kazao je i istakao da Zakon o izbornim jedinicama u FBiH “ne odgovara istini”.

“Dom naroda nije dom kantona, već dom naroda. Sve što je predloženo Zakonom o izbornim jedinicama je srušila presuda Ustavnog usda FBiH. Zakon je udarac na temelje BiH i tjera Hrvate da se drže zajedno”, kazao je.

Cvitanović smatra da Krešimira Zubaka treba pitati šta je njegov interes što ne vidi ništa sporno u Zakonu o izbornim jedinicama.

Potom se osvrnuo na razloge zbog kojih je Diana Zelenika kao zastupnica HDZ-a 1990 u Predstavničkom domu Parlamenta BiH podržala usvajanje Zakona o akcizama.

“Stranačka odluka je bila da se glasa za akcize. To je bila moja inicijativa. Na našu inicijativu je izmijenjen Zakon o akcizama. Na našu inicijativu su sredstva od akciza učinjena namjenskim. Zato i nisu potrošena u predizbornu kupovinu glasača. Iz svih administracija je bilo, neću reći pritisaka, ali uvjervanja da su akcize dbore za BiH. Međutim, pokatalo se da vlasti ne mogu iskoristiti benefite akciza”, rekao je i podcrtao da će HDZ 1990 podržati prijedlog o smanjenju akciza jer vlasti BiH nisu znale iskoristiti “prigodu i dobru volju”.

Za Cvitanovića je odluka da se podrži Zakon o akcizama bila “najteža odluka u životu”.

Kako je kazao, koalicija “Hrvatsko zajedništvo” je formirana od 15 političkih stranaka koje su se “izdigle iznad osobnih interesa”.

“Odlučili smo ponuditi Hrvatima da biraju predstavnike koji će 100 posto bolje raditi od prethodnih predstavnika”, objasnio je.

On je uvjeren u uspjeh Diane Zelenike kao kandidatkinje HDZ-a 1990 za člana Predsjedništva BiH i da će HDZ 1990 biti dio vlasti nakon ovogodišnjih Opštih izbora.

Naglasio je da se HDZ 1990 bori za opstanak Hrvata, a ne za opstanak Čovića, te da HDZ 1990 neće imati suprotan stav interesima hrvatskog naroda.

Obznanio je da zadnjih pola godine nema komunikaciju sa Draganom Čovićem i poručio je onima kojima se ne sviđa politika HDZ-a 1990, da mogu napustiti ovu političku stranku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.