"Zastava RS treba biti postavljena u Parlamentu BiH"

Vijesti 26. jul 201810:51 > 10:51
N1

Poslanici predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine raspravljaju o principima Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, koji je predložio poslanik Saša Magazinović.

Borislav Bojić, poslanik DNS-a u Parlamentu BiH, je tokom rasprave zatražio da se u Prijedlogu zakona navede formulacija “zastava Bosne i Hercegovine” umjesto “državna zastava”.

“BiH je jedna od rijetkih država koja je imala spor pred Ustavnim sudom BiH u vezi zastave Republike Srpske. Obzirom na prisutne političke diskusije u vezi sa simbolikom u BiH, predstavljanjima i sve ostalo, očekujem da se u sklopu rasprave o ovom pitanju definiše pitanje simbola u prostorijama Predstavničkom doma, odnosno u sali Doma naroda. Smatram da u ovoj sali treba da stoji zastava entiteta, odnosno zastava RS, FBiH i Brčko Distrikta, kao što je to u drugim zemljama gdje su prisutne pokrajine, regije i tako dalje. To bi samo po sebi kazalo da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstituvna naroda i na adekvatan način predstavljena u Predstavničkom domu”, kazao je Bojić.

“Mi dolazimo iz izborne jedinice Republika Srpska i mislim da nema razloga da u ovoj sali ne stoji zastava RS koja je prošla sve. Zastava RS na Ustavnom sudu BiH je kao takva legalna i legitimna. Onda je potpuno legitimno da u ovoj sali ovdje stoji zastava Republike Srpske, ne samo u ovoj sali već i u Domu naroda. Smatram da je ova incijativa nešto što će podržati svi. Pozivam kolege da ovakvu vrstu incijative podrže i da se ovdje nađu zastave koje će predstaviti RS, FBiH, Distrikt Brčko. Vjerujem da će ova inicijativa imati podršku svih. Krajnje je vrijeme da stvari postavimo u realne okvire, onakve kakve one jesu”, naveo je Bojić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.