Burno zbog inicijative o postavljanju entitetskih zastava

Vijesti 26. jul 201811:45 > 11:47
N1

Inicijativa poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Borislava Bojića da se uz zastavu Bosne i Hercegovine u salama u Parlamentu postave i entitetske zastava, te zastava Brčko Distrikta, izazvala je burnu raspravu na današnjoj sjednici.

“Da bi se entitetske zastave istakle u sali Parlamenta, mislim da je potrebno pročitati tekst Zakona kakav je sada prije nego što se takve inicijative nude. Zakon o zastavi propisuje obavezu isticanja zastave BiH i sve situacije gde je obavezno isticanje zastave, a onda kaže druge zastave iz BiH neće se isticati sa zastavom BiH. Zakon je vrlo jasno propisao da se druge zastave neće isticati skupa sa zastavom BiH. Takva incijativa ne samo da nema mjesta, već je u potpunosti neupćena”, kazao je poslanik SBB-a Damir Arnaut.

Zaim Backović iz BPS-a kazao je da država BiH ima Ustav u kojem je definirano uređenje, odnosi i prvremene institucije do konačnog sprovođenja kompletnog mirovnog sporazuma.

“Ubuduće onoga ko govori rijeć ‘nametnuta’ isključite. Zastava je oficijeni simbol moje države, to je nešto što predstavlja ovdje i van granica moje zemlje simbol moje zemlje. Ukoliko se ovako nastavi, uskoro ćemo imati sve nametnuto. Jedino je legalno što vlastodršci unutar entiteta, nameću narodu, a to će biti da šute i da im daju suhog hljeba i igara. Sve više igra i zabava, a sve manje života”, poručio je Backović.

U raspravu se uključio i Staša Košarac, poslanik SNSD-a.

“Nemojte molim vas da nas dodatno vrijeđate time što ćete reći da bi upotrebu naše zastave Republike Srpske trebali definisati samo Poslovnikom. Nemojte, molim vas, to više raditi, to nije korektno. Postoje modeli kako će se Poslovnik mijenjati. To je naše elementarno ustavno pravo, mi od toga nećemo odustati. To danas najavljujemo, i da će nam to biti jedan od ključnih zadataka u narednom periodu. Uvjeren dam da će poslanici iz izborne jedinice Republike Srpske biti jedinstveni. Smatramo da je krajnje vrijeme da se u političkom konntekstu uvaže sve političke različitosti”, naveo je Košarac.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da je predlagač Saša Magazinović “vjerovatno nesvjesno otvorio vrlo zanimljivu temu”.

“Trebamo potpuno novi zakon o zastavi. Ne vidim zašto bi bilo kome u ovoj zemlji bilo sporno zakonito obilježje. Zastava Republike Srspke je unijeta u Predsjedništvo BiH, ne vidim da je iko time ugrožen. U našem Klubu postoji zastava RS. Ne vidim da ikoga ugrožava i da ikome smeta. Treba riješiti generalno isticanje zastava i drugih država. Tužno je da smetaju neka obilježja, a niko se ne osvrće da zakonski i prekršajno regulišemo isticanje zastava drugih država. U Srbiji je tačno uređeno kao se zastava strane države može isticati. Ovdje kod nas možete nekažnjeno isticati zastave druge države, pa i ISIL-a, nije prekršano djelo. Ima gore negdje na Romaniji čovjek je zakačio zastavu RS, poderana i pocijepana, ono je poniženje zastave”, poručila je Pandurević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.