'Živimo u zemlji gdje ministri brane interese drugih država'

Vijesti 27. jul 201807:18 > 07:22
Fena

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u četvrtak kako se koncept njegovog političkog angažmana temelji na očuvanju i izgradnji države Bosne i Hercegovine u kojoj će svi kao pojedinci biti jednako zaštićeni.

”Vjerujem u koncept koji podrazumijeva da država, administracija, propisi, počevši od Ustava trebaju štititi nas kao pojedince, nas kao ljude i naše dostojanstvo. Kada to zaštitite, zaštitili ste sve što je sadržano u nama kao pojedincima”, kazao je Komšić u izjavi za medije, datoj prije razgovora sa mladima, koji se pod nazivom “Kafa sa …predsjedničkim kandidatom”, realiziraju u Sarajevu u organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT, a u sklopu serije susreta s kandidatima za člana Predsjedništva BiH uoči predstojećih Općih izbora u BiH.

Komšić podsjeća da je naša zemlja, nažalost, i dalje na udaru snaga koje joj ne misle dobro – iznutra i izvana, kao i da je ‘na sceni’ ista matrica nekih politika i projekata iz susjednih zemalja koje su demonstrirale kontinuitet djelovanja na podjeli BiH, navodeći da su se samo, uslijed proteka vremena, promijenili protagonisti tih i takvih nastojanja.

”Nažalost mi živimo u zemlji čiji ministri i zastupnici brane interese drugih država”, kazao je kandidat Demokratske fronte za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, podcrtavajući opasnosti koje vrebaju iz „neke vrste socijalnog, društvenog, pa i političkog omeđivanja i to na etničkoj osnovi, a što onemogućava funkcioniranje države BiH“.

Izlaz iz postojećeg stanja vidi u djelovanju ličnim primjerom i beskompromisnoj borbi za interese BiH kao cjeline, kao i okupljanju snaga kojima je ‘na srcu’ jedinstvena BiH, te artikuliranju jasnih stavova i ustrajavanju na konceptu funkcionalne države kako bi se stalo ukraj podjelama i dosljedno sankcioniralo svako, pa i najmanje vaninstitucionalno i neustavno djelovanje i to na način da niko ne može biti iznad zakona.

U osvrtu na ključne elemente koji BiH vode ka progresu, Komšić ističe značaj pravosudne i reforme javne uprave, dovodeći to u kontekst evroatlantskih integracija i stvaranja poslovnog okruženja za značajnija ulaganja u privredni razvoj, “a što, između ostalog, podrazumijeva odlučnu i beskompromisnu borbu protiv korupcije”.

‘Ako hoćete evropsku priču u BiH ne treba izmišljati ‘toplu vodu’, nego treba uzeti ono što oni imaju, a što se pokazalo kao dobro iskustvo u organizaciji državnog aparata i svim drugim segmentima”, poručio je Komšić, naglašavajući da državni aparat mora biti efikasniji i sigurniji, te djelovati u skladu sa zakonom.

Komšić je bio član Predsjedništva BiH u dva uzastopna mandata i to od 2006. godine do 2014. godine, a obnašao je i više drugih funkcija u vlasti. Osnivač je i predsjednik Demokratske fronte, te bivši visoki dužnosnik i potpredsjednik SDP-a BiH, a trenutno je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je kazala Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT, danas je ova organizacija po četvrti put upriličila ‘Kafu sa …kandidatima za Predsjedništvo BiH’, a u sklopu ciklusa razgovora koji će biti nastavljen u septembru.

Dodala je da koncept koji Institut njeguje već duži period podrazumijeva razgovor s istaknutim ličnostima, u konkretnom slučaju s predsjedničkim kandidatima, i to s fokusom na položaj mladih u BiH i ključna pitanja za koja su oni zainteresirani, počevši od njihove participacije u vlasti, segmenta zapošljavanja i uopće perspektive za njihov ostanak u zemlji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.