Dodik protiv migranata koji trebaju "etnički očistiti Srbe"

Vijesti 28. jul 201818:13 > 19:05
Tanjug/Tanja Valič

Uskoro će u bh. entitetu Republika Srpska biti formirano operativno tijelo koje će pratiti kretanje migranata, dogovoreno je poslije sastanka vladajuće koalicije SNSD-DNS-SP na Kozari. Ovaj politički blok neće dozvoliti formiranje bilo kakavog sabirnog centra na teritoriji RS-a.

“Ako Evropa hoće humanost neka otvori granice i primi migrante”, jasan je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Ovdje neće biti sabirnih centara za migrante. Nećemo te migrante! Nije problem da li možemo da damo hranu, dobiće svako ko je gladan, dobiće hranu, ali mi odbucujemo politike koje idu za tim da se na prostorima gdje su Srbi bili u Federaciji BiH sada pokušavaju napraviti migrantska naselja, jer razumijemo da je to trajno naseljavanje ljudi koji treba da etnički očiste Srbe na tom prostoru”, tvrdi Dodik.

Operativno tijelo koje bi prema najavama trebalo biti formirano od policije, lokalnih zajednica i civilne zaštite, pratiće ulazak, kretanje i izlazak migranata iz entiteta. Nedostatak empatije ili nedostatak novca, odgovaraju…

“Nije to nedostatak želje, nego je to nedostatak mogućnosti”, kaže Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

A mogućnosti, makar one finansijske okrenute su ka najranjivijim kategorijama, pred izbore ponavljaju iz vladajuće koalicije. Od avgusta se radnicima obračunavaju povećane plate, a u septembru se penzionerima smiješe jednokratne naknade.

“Za najugroženije kategorije penzonera obezbijediti jednokratne novčane naknade, da tako zaštitimo kategorije koji imaju najniža primanja, a isto tako i drugima koji su u stanju socijalne potrebe, da znaju da ova Republika brine o njima i da će ih podržati“, poručuje Petar Đokić, predsjednik SP-a.

Lideri koalicije još jednom su dali podršku zajedničkim kandidatima za pojedinačne funkcije Željki Cvijanović i Miloradu Dodiku. Protivkandidati ovom dvojcu iz SNSD-a su Vukota Govedarica iz SDS i Mladen Ivanić iz PDP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.