Općina Stari Grad zahtjeva istragu zbog paljevine vozila

Vijesti 07. aug 201814:08 > 14:14
N1

Općina Stari Grad Sarajevo traži od istražnih organa da što prije provedu istragu i utvrde okolnosti pod kojima je došlo do požara i potpunog uništenja privatnog automobila u naselju Otoka, u noći 6. augusta, usljed kojeg je došlo i do manjih oštećenja okolnih vozila.

Općina Stari Grad u saopćenju navodi da se radi o vozilu u vlasništvu pomoćnika načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad kojem su i ranije posredno upućivane prijetnje.

”Prijetnje su uslijedile nakon uvođenja intenzivnog inspekcijskog nadzora u oblasti nelegalne gradnje i bespravnog zauzimanja javnih površina na prostoru Općine Stari Grad, pokrenutog njegovim dolaskom na ovu funkciju početkom godine. Spomenuta akcija, kao i djelovanje inspektora na terenu, rezultirali su i prijetnjama upućivanim samim inspektorima”, dodaje se u saopćenju.

U općini Stari Grad u posljednjih šest mjeseci, putem Službe za opću upravu i inspekcijske poslove izvršeno je 536 kontrola u ovoj oblasti, doneseno je 68 rješenja o rušenju bespravno sagrađenih građevina i 89 rješenja o uklanjanju sa javnih površina (bespravno postavljenih štandova, tezgi itd), a izvršeno je pet prinudnih rušenja.

U istom periodu protiv ovih prekršilaca podneseno je 197 prekršajnih prijava. Poređenja radi, u odnosu na isti period iz prošle godine, broj pokrenutih inspekcijskih postupaka uvećan je za 86 posto, a broj podnesenih zahtjeva za prekršaje uvećan je petnaest puta.

Iz Općine Stari Grad navode da ovo nije prvi zabilježeni slučaj upućivanja prijetnji, kao i konkretnih djelovanja nad imovinom rukovodećih službenika ove općine, o čemu su organi reda bili redovno upoznati. Ranijih godina zabilježena je paljevina vozila još jednom rukovodećem službeniku Općine Stari Grad, dok je 2009. godine javnost bila upoznata s prijetnjama upućenim općinskom načelniku i pucnjavom ispred njegovog doma, za što je krivac uhapšen i osuđen.

Općina Stari Grad najoštrije osuđuje ovakve postupke, te ugrožavanje sigurnosti općinskih uposlenika i njihove imovine u obavljanju redovnih zadataka i obaveza, te poručuje da to neće rezultirati obustavom postupaka koji su pokrenuti, niti posustajanjem u provođenju zakonske regulative jednako u svim oblastima za koje je općina nadležna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.