Radončić: Odgovornost za ponašanje u NSRS snosi i Srbija

Vijesti 14. aug 201818:18 > 18:21
N1

Nakon što je Narodna skupština RS odbacila Izvještaj Komisije o dešavanjima u Srebrenici i oko nje u julu 1995., iz 2004. godine, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, je istakao da se radi o pokušaju historijskog falsifikata i nečega što je pravosnažno utvrdio Međunarodni sud pravde u Hagu.

“Negiranje genocida koji se dogodio u Srebrenici duboko je neprihvatljiv moralni i politički čin i još jedan pokušaj Milorada Dodika i njegovog režima da uvrijedi žrtve genocida i prekraja historiju”, poručio je Radončić putem saopštenja za javnost.

“Odgovornost za današnje ponašanje u Skupštini RS snosi i rukovodstvo Srbije, države je koja mogla, a nije spriječila genocid. Stoga je potrebno da i zvanični Beograd, koji deklarativno šalje poruke mira, transparentno i javno Dodiku skrene pažnju prilikom njegovih čestih posjeta Srbiji da ovakvo njegovo ponašanje predstavlja neoprostivu uvredu za Bošnjake, uvredu za žrtve genocida, negiranje međunarodnog prava i nastavak političkog puta koji svojim radikalizmom šteti i srpskom, ali i drugim narodima”, navodi se u saopštenju.

Radončić navodi da sve žrtve zaslužuju poštovanje, ali je Dodikov “put u moralni sunovrat ovog puta otišao korak dalje, koji Bošnjaci nikada neće htjeti tolerirati niti prihvatiti.”

Prema njegovim riječima, današnji događaj još je jedan dokaz koliko je Bosni i Hercegovini potreban zakon o sankcioniranju negiranja genocida i krivičnom gonjenju onih koji to čine.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike srpske odbacila je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te zatražila od Vlade Republike Srpske da ga povuče i stavi van snage. To je navedeno u usaglašenim zaključicima stranaka sa srpskim predznakom u NSRS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.