SDA: Dosta smo činili kompromisa, na redu su drugi

Vijesti 25. feb 201517:33 > 17:35
Fena

Završen je sastanak triju političkih stranaka o formiranju novog saziva Vlade Federacije BiH.

U zgradi državnog predsjedništva sastali su se lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Demokratske fronte (DF), međutim nije postignut dogovor.

Ovaj razgovor su već započeli u nedjelju kada su oni i predstavnici Saveza za promjene iz Republike Srpske uspjeli da se dogovore o raspodjeli ministarskih resora u budućem sazivu Vijeća ministara BiH.

Kako je javila reporterka N1, naredni sastanak je predviđen u nedjelju u 16 sati.

Lideri političkih stranaka nisu željeli govoriti o tome šta je sporno. No, kazali su da su svjesni situacije i da su “optimistični” uoči sastanka u nedjelju.

Kako N1 saznaje, i dalje su sporna šest ministarskih pozicija koje traži HDZ BiH, odnosno pet ministarskih pozicija plus jedna pozicija koja pripada srpskom narodu, za koju ova stranka smatra da treba pripasti SNSD-u.

S druge strane, i DF traži šest ministarskih mjesta. Obje ove stranke pretenduju na Ministarstvo industrije i energetike, Ministarstvo finasnija i Ministarstvo prometa i komunikacija.

Većina analitičara smatrala je da danas neće doći do dogovora.

Interesantno je da obje stranke, i HDZ BiH i DF, smatraju da su njihovi zahtjevi “minimalistički”. SDA je istakla da nije spremna ulaziti u “kompromis“, jer, kako su naglasili, oni su već mnogo dali Vijeću ministara BiH.

Cijela ova situacija mogla bi se odraziti na Vijeće ministara, a čak su se mogla u SDA čuti neka mišljenja da, ukoliko ne bude postignut dogovor oko federalne vlade, bi se mogao “raspakirati” dogovor na državnoj razini.