"Predizborna retorika ista, samo se metode mijenjaju"

Vijesti 20. aug 201819:57 > 21:04
N1

Optužbe i komtraoptužbe. U BiH sve i svašta može biti povod za raspravu i svađu. Slične primjere u ne tako davnoj prošlosti teško je prebrojati.

Primitivni populizam tako većina analitičara označava politička prepucavanja i poruke koje postaju sve radikalnije kako se bliže oktobarski izbori. Pa je tako i smrt generalnog sekretara UN-a Kofija Annana, ili konkretnije telegram sućuti, postalo suštinsko pitanje oko kojeg članovi Predsejdništava nemaju usagalašen stav, kako reagovati, pogotovo što napisati. No zato su jedinstveni da to treba što prije podijeliti u javnosti.

“Ja lično mislim da to nije ništa novo. Mi smo navikli na homogenizaciju tog tipa pred svake izbore. Ova ista priča o vlastitoj ugroženosti se stalno ponavlja. Samo se mijenjaju metode i sredstava. Evo vidimo u povodu izjave saućešća vezano za smrt Kofiju Annanu vidimo da je tu došlo do tenzija između, tako da oni koriste svaku stvar da šalju takve poruke”, izjavila je za N1 Zlatibroka Popov-Momčinović, profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rušenje izvještaja Komsije iz 2004. o Srebernici mnogi doživljaju upravo kao dobro smišljene predizborne poruke kojima se želi mobilizirati glasačko tijelo, no za koju cijenu. Esad Bajtal kaže da se se radi o pokušaju promjene karaktera rata u BiH što je unaprijed osuđeno na propast, no hoće li biti dovoljno za izbore?

“I ako konkretno govorimo o Dodikoj postavi koja vlada entiteom na način koji je krajnje porazan u ekonomskom, privrednom, moralnom, ta neriješena ubistva, specijalna policija koja pljačka banke, imate političkog utopljenikka koji se mora hvatati slamke usred okeana”, rekao je Bajtal.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika najoštrije su osudili cinično korištenje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. godine u političke svrhe u predizbornom periodu. Politizacija Izvještaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, nagalsili su no konkretnih sankcija nije bilo.

Ništa se nije desilo ni nakon posljednjeg izvještaja Valentina Inzka koji je kao glavne aktere krize spomenuo gotovo sve istaknutije političare u BIH. Dragan Čović i dalje u svojim istupima veliča presuđene ratne zločinace, tzv. hrvatsku šestorku, Bakir Izetbegović gotovo redovno spominje jačanje industrije oružja koje bi moglo poslužiti i u slučaju ratnog scenarija. Sve ovo spomenuto je u izvještaju OHR-a no i dalje je itekako aktuelno.

“Ako vi živite u državi gdje se ne poštuje Ustav, gdje se ne poštuju zakoni, zar mislite da će se poštovati apel. Govor koji stvara strah je nažalost ono što je dobitna kombinacija BiH”, poručio je Vehid Šehić, član Koalicije Pod lupom.

U svemu ovome zanimljivo je kako prema svim dosadašnim parametrima, aktulna vlast nikada nije manje radila. Istovremeno bbogatstvo izabranih dužnosnika sve je veće, no o tome, složni su, ne treba javno govoriti, naveli su iz Centra za istraživačko novinarstvo.

“Radimo ovo devet godina, i sve manje ii manje ljudi žele da govore o tome. Sa svakim novim apdejtom podataka, manje su voljni da govore o svom bogatstvu, istrovremeno dobijemo podatke iz ZK izvatka da je nekretnina više. Paralelno s tim imovina raste, dešavaju se promjene o kojima ne žele da razgovaraju”, kazala je Merima Hrnjica iz CIN-a.

Samo radi podsjećanja bh. političari među najplaćenijim su u regiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.