"Najteže mi je gledati kako ubice hodaju po Prijedoru"

Vijesti 22. aug 201814:38 > 14:54
N1

Najteže mi je gledati kako ubice hodaju po Prijedoru, riječi su majke 21-godišnjeg mladića ubijenog zajedno sa još 224 osobe na Korićanskim stijenama. Pored sina jedinca, ubijen je njen brat i 45-godišnji dajdžić. Kako je kazala, posmrtni ostaci njenog brata još nisu pronađeni. Istaknule je da zna ko je pucao njenom sinu u leđa.

“Ubijeni su mi sin koji je imao 21 godinu i dajdžić koji je imao 45 godina. I brat mi je ubijen, ali ne znamo gdje je. Izveli su ga iz autobusa i ne znamo u kojem je pravcu odveden. Nikada nismo saznali gdje je. A sina sam samo malo ukopala – dvije kosti. Ove godine su ponovo našli DNK koji je išao na provjeru u HAG. Moje rane su uvijek povrijeđuju. Nikada neće ni proći”, rekla je.

Naglasila je da ima tri kćerke i da živi sama “sa svojim bolom”, te je dodala:

“Najteže je gledati ubice kako hodaju po Prijedoru. Znam ko je mom sinu pucao u leđa”.

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša iz Banjaluke, smatra da optuženi za zločine na Korićanskim stijenama nisu adekvatno kažnjeni.

“Na prvi pogled, 11 presuđenih na 200 godina je prilično dug period. Kada to matematički preračunate u 224 ubijena logoraša, dođete jednostavno formulom do broja deset i po mjeseci za svakog ubijenog prijedorskog logoraša. Dakle, toliko vrijedi jedan ljudski život – deset i po mjeseci”, kazao je.

Podsjetio je da je Sud BiH prilikom donošenja presude u obzir uzeo olakšavajuće okolnosti, pa je ukazao na sljedeće:

“Ko je za ubijene u obzir uzimao olakšavajuće okolnosti? Jesu li imali milost prema onima koje su ubijali ovdje? Nisu ih pitali gdje su vaša djeca, ko će vašu djecu hraniti? Ko će vaše roditelje paziti? Ne, nisu ih pitali, već su ubijali djecu, starce, vojno sposobne i vojno nesposobne”, zaključio je Daratović.

Podsjećamo danas je obilježeno 26 godina od zločina na Korićanskim stijenama, na obroncima planine Vlašić. Na toj lokacijia su pripadnici Interventnog voda prijedorske policije ubili 224 logoraša iz Omarske. Još uvijek se traga za velikim brojem ubijenih jer su njihova tijela prebačena i zakopana na druga mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.