Sveske u julu, ruksake u augustu, a knjige u septembru

N1

Do početka nove školske godine ostalo je 10 dana. Toliko vremena ostalo je i roditeljima za posljednje pripreme i opremanje školaraca. Najveći dio budžeta otići će na kupovinu udžbenika.

Kupovina udžbenika i školskog pribora je običajena slika u sarajevskim knjižarama. Pripreme za školu su u toku. Roditelji kažu, niži razredi – niži troškovi, Za opremanje školarca viših razreda izdvajanja su veća. Lajla će ove godine u peti.

“Sa ruksakom, knjigama i sveskama ispod 300 maraka ne možete proći, barem mi nismo nikada, ako uzimamo i ruksak”, kaže Vildana Pleh, majka učenice petog razreda.

Selmini troškovi su ove godine puta tri. Praktikuje kaže da sveske kupi u julu, ruksake u augustu, a knjige u septembru. Otprilike, za troje djece, dovoljno bude 600 maraka.

Najveći dio budžeta roditelji daju za udžbenike. Cijene se kreću od 8,20 KM do 11, dok je engleski jezik i radna sveska u kompletu 30 KM.

Kakve će sveske kupiti nerijetko upute daju nastavnici. Za neke predmete se preferira tvrdi uvez, pa su i skuplje – kažu prodavači. Često se desi da se želje djece, upute nastavnika i mogućnosti roditelja ne poduderaju.

“Kada dođe roditelj sve zavisi od njihove moći šta će kupiti. Obično traže samo udžbenike, neki mogu i novi ruksak i novu pernicu ili malo kvalitetnije sveske”, pojašnjava Elma Karahmet iz knjižare Svjetlost.

Kod uličnih prodavača sve cijene su u pola niže. Ismet 20 godina prodaje knjige. Nastoji da budu očuvane. Satima zna brisati ispisane stranice. Pristaje kaže i na zamjene.

“Udžbenici su po 5, jedino malo engleski, to su ipak malo urednije knjige, jesuu polovne ali su urednije. Oni u nama vide spas. Roditelji su jako zadovoljni onim što nudimo”, kaže Ismet.

Besplatne udžbenike ove godine dobiće djeca iz socijalnih kategorija. Ali ne u svim razredima. Na osnovu spiskova koje su dostavile škole, podjela je već počela.

“Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je u svom budžetu planiralo nabavku udžbenika za prvi razred, a ministarstvo za obrazovanje FBiH sufinansira knjige za peti razred”, navodi Nihada Čolić iz Ministarstva za obrazovanje KS.

Neki roditelji će na kupovinu udžbenika sačekati. Dešavalo se kažu da kupe knjige, a onda dobiju potpuno drugačije instrukcije od škole. Od početka škole dijeli ih još desetak dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.