Ljubić: HR HB je ugrađena u temelje BiH

Vijesti 28. aug 201819:32 > 19:44
N1

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kazao je da je tzv. Hrvatska republike Herceg-Bosna (tzv. HR HB) doprinijela odbrani cjelovitosti BiH i da bi ovaj datum trebao biti važan za sve u Bosni i Hercegovini.

Danas se obilježava godišnjica osnivanja takozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne, a manifestacija je počela u podne, polaganjem vijenaca na grob predsjednika tzv. HR HB Mate Bobana u Gorici, općina Grude.

“Hrvatska republika Herceg-Bosna je doprinijela cjelovitosti BiH, osiguranje civilnog života, tijekom svog trajanja ugrađena je u temelje BiH i FBiH, u Dejtonu, implementaciji BiH u Dejtonsku BiH”, poručio je Ljubić.

On je istakao da je ovaj datum važan za BiH, posebno za hrvatski narod.

“Većina hrvatskih područja su obranjene, Hrvati su ostali. Važan je za sve koji uvažavaju Hrvate kao svoje susjede i konstitutivan narod. Pred nama je budućnost kako BiH trebamo učiniti funkcionalnom”, izjavio je Ljubić.

Božo Ljubić ima poruku za sve one koji osporavaju današnji datum:

“Mislim da griješe. Sigurno je da griješe. Ako znamo da je tako kako sam rekao. Smatram da to trebamo svi uvažavati, kao što mi trebamo uvažavati bitne datume druga dva naroda”, izjavio je novinarima.

N1

Željko Raguž iz HDZ-a rekao je da je tzv. Hrvatska Republika Herceg-Bosna utemeljena kao administrativno područje.

“Isto kao HR HB, muslimani, odnosno Bošnjaci danas su imali svoje područje, zvali su ga BiH, dok su Srbi imali svoje područje. Nema nikakve razlike, nego se jednostrano demonizira HR HB”, poručio je.

Na pitanje novinara kako komentariše što se zbog presude takozvanoj Haškoj šestorci ta tvorevina zove zločinačka, Raguž je kazao:

“Nema osnova. Živimo u svijetu u kojem odlučuju ljudi i interesi velikih sila. Tako su odlučili, a niti jednome iz Haške šestorke nisu mogli dokazati”, izjavio je.

Povodom ove manifestacije mu katedrali u Mostaru održana je sveta misa, a onda i mimohod do doma Hercega Stjepana Kosače, gdje je položen vijenac na spomenik hrvatskim braniteljima.

Organizatori programa obilježavanja ove godišnjice su Hrvatski narodni sabor BiH i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata U BiH i HR HB.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Manifestaciji su prisustvovali Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, Marinko Čavara, predsjednik FBiH, Borjana Krišto, dopredsjedavajuća u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH, Mario Karamatić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i mnogi drugi.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičng suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdilo je kazne iz prvostepene presude iz 2013. godine Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću kojom su proglašeni krivim za zločine u tzv. Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni (HRHB) i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Potvrđena je osuđujuća presuda od 25 godina zatvora nekadašnjem predsjedniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i predsjedniku Vlade “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” Jadranku Prliću, te po 20 godina bivšem načelniku odjela ofbrane zadužen za većinu sastavnica oružanih snaga tzv. HRHB Bruni Stojiću i nekadašnjem zapovjedniku Glavnog stožera HVO Slobodanu Praljku.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006, a završne riječi su iznesene od 7. februara do 2. marta 2011.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.