829 godina kasnije: Priča o Povelji nije zaboravljena

Vijesti 29. aug 201818:06 > 19:47
Anadolija

Na današnji dan, prije 829 godina nastao je najstariji sačuvani međudržavni dokument bosanskog srednjovjekovlja - Povelja Kulina bana.

Iako bosanski original nije sačuvan, a dubrovački se čuva u Sankt Petersburgu u Rusiji, priča o povelji nije zaboravljena. Danas su je se različitim umjetničkim performansima na Travničkoj tvrđavi sjetili glumci ovoga kraja.

Ovim jezikom je bosanski ban Kulin Dubrovčanima garantovao slobodu kretanja i oslobođenje od carina. Prije 829 godina je to na papiru zapisao pisar – dijak Radoje. Danas u njihovim ulogama travnički glumci.

Umjetnički performans od zaborava čuva sadržaj povelje. Ali, fizički predmet je izgubljen – barem bosanski primjerak. U Dubrovniku su dva prepisa, a original je u St. Petersburgu u Rusiji.

Naime, Rusija je u 19. stoljeću imala težnju da svu slavensku baštinu prisvaja. Priča kaže da je nakon jednog od zemljotresa u Dubrovniku došlo do urušavanja arhiva i da je ta povelja došla na riblju pijacu, da je ruski ambasador tamo našao i odnio u Rusiju, ali to je vjerovatno opravdanje za neke manje časne radnje“, kaže Dženan Dautović, doktor historijskih nauka iz Zavičajnog muzeja u Travniku.

A osim priče o povelji, umjetnici su, kažu, oživjeli i druge duhove bosanske historije.

Iako postoji disperzija vremena, mi smo iščitali povelju Kulina bana, obilježili današnji datum i vratili se u doba kraljevstva. Gdje god odemo, svako štiti nešto svoje, a ljudi se privlače sa nečim zanimljivim za to područje… Zašto i mi ne bismo, ne živjeli – ja ne kažem da trebamo živjeti u tom vremenu, ali trebamo se sjećati i poštovati“, riječi su Maje Đurić – Zahirović iz Centra za kulturu Općine Travnik.

Travnička trđava kao mjesto susreta više vremenskih tačaka bosanskog srednjovjekovlja nijie odabrana slučajno.

Opširnije u prilogu Aide Hadžimusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.