Šimić: Kod izbora sudija najmanje se gleda čast i moral

Vijesti 26. feb 201517:58 > 19:40
N1

U akciji zvanoj “Čekić” uhapšena je sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić te dvojica optuženih Ramo Brkić i Senad Šabić protiv koji se već vodi postupak. Brkić i Šabić pod istragom su za davanje dara, a sumnja se da sutkinja Miletić primala mito u nekoliko slučajeva, navodno i od bivšeg komesara policije Unsko-sanskog kantona Rame Brkića.

“Čekić” – simboličan je naziv akcije za borbu protiv korupcije u pravosudnim redovima. Istražuje se da li je sutkinja Azra Miletić primala mito u predmetima na kojima je radila, između ostalog i od Rame Brkića bivšeg komesara policije Unsko-sanskog kantona.

Takođe simbolično – u sudnici državnog suda novinarima se obratila predsjednica ove institucije ne komentarišući slučaj koji se navodno mjesecima vodio u strogoj tajnosti. Čast i stručni integritet moraju biti iznad svake kolegijalnosti – poručila je.

“Želim uvjeriti građane Bosne i Hercegovine da nema privilegiranih pa čak i kad su suci u pitanju. Želim istaći javnosti u BiH, stranakama u postupcima koji se vode pred ovim sudom da ću i ja lično i sve ostale sudije ovoga suda kao i osoblje ostati opredijeljene i posvećeni principima visokog integriteta, stručnosti i profesionalnosti i da naš dosadašnji rad ničim ne smije biti umanjen niti doveden u pitanje”, poručila je Meddžida Kreso,predsjednica Suda BiH.

Opširnije u prilogu Milice Vučetić.