Ganić: U BiH postoji treći entitet, to je naš najveći uspjeh

Vijesti 03. sep 201818:21 > 18:41
N1

Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva Republike BiH, za N1 je stvaranje Brčko Distrikta ocijenio "najvećim uspjehom" nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ponovio je stav da ovaj sporazum jeste državu učinio nefunkcionalnom, ali da to ne smije biti izgovor za nemogućnost činjenja promjena u društvu.

Ganić je podsjetio da je Dayton trebao omogućiti provratak stanovništva u mjesta prijeratnog življenja i da je stvorio brojne probleme, te je dodao:

“Dayton je sklepan na brzinu. Nije se uopšte simuliralo kako će sporazum funkcionisati”.

Izrazio je nadu da će se poboljšati ukupno stanje u BiH i mišljenja je da za to postoje metode. Istaknuo je mogućnost, kako je kazao, raspakiranja Daytona od međunarodne zajednice.

U razgovoru za N1 je posebno komentarisao status Brčko Distrikta.

“Imate treći entitet u BiH, a to je Brčko Distrikt. On je i dalje američka teritorija. Kažu da je Brčko jedini uspjeh poslije Daytona. Brčko je problem za sve one koji maštaju o otcjepljenju jer je pod američkom ingerencijom. Mislim da smo našli najbolje rješenje za Brčko”, kazao je Ganić.

Dotakao se i dijaloga između Srbije i Kosova tj. mogućnosti novih razgraničenja na Balkanu.

“Za Srbiju Kosovo je pitanje emocije. Toliko je to pripremljeno da je na Kosovu počela srpska država, tako da je narod nabildan očekujući da će Kosovo ostati u Srbiji. Srbija je na Kosovu bila 100 godina i nije uspjela stvoriti multietničko društvo. Bio sam na Kosovu i nikada nisam sreo da neki Srbin govori albanski. U Americi ako želiš dobiti izbore na jugu moraš govoriti španski”, rekao je i podcrtao kako u ovom dijelu Evrope nije moguće stvoriti jednonacionalnu državu.

Smatra da bi Beograd od Kosova trebao zahtjevati zaštitu srpskog stanovništva.

Ganić tvrdi da vlasti od BiH ne traže savjete i kao jedan od gorućih problema je istakao kadrovsku politiku.

“Nemamo sposobne ljude u vlasti. Kojeg ministra se sjećate da je u posljednjih 15 do 20 godina uradio nešto epohalno? To je naš problem. Kadrovska selekcija treba spasiti Bosnu”, ukazao je za N1 i naveo da ako bh. građani već odlaze u Evropu, onda neka tamo budu ljekari i inženjeri, a ne “hamali”.

Kao dva najznačajnija poslodavca u BiH je istakao administraciju i političke stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.