Ambasador Field: Spremni smo uraditi i puno više

Vijesti 05. sep 201814:21 > 14:27
Ambasada Velike Britanije

Novoimenovani ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Matthew Field, predao je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću.

U svom obraćanju ambasador Field je istakao da je predanost Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini snažnija nego ikada i da između ove dvije zemlje postoji partnerstvo zasnovano na uzajamnom povjerenju, iskrenosti i praktičnoj saradnji.

Ambasador Field je rekao: “Veliko mi je zadovoljstvo i privilegija, da u ime Njenog veličanstva kraljice Elizabete druge, preuzmem dužnost britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

Odnosi naše dvije zemlje su bliski i dugotrajni. To je partnerstvo, zasnovano na uzajamnom povjerenju, iskrenosti i praktičnoj saradnji.

Imao sam sreću da dođem na ovu poziciju nakon mog predanog i energičnog prethodnika Edwarda Fergusona. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je predano radila kako bi pomogla ovoj zemlji da bude prosperitetna, uključujući i putem Britansko-njemačke inicijative. Ja ću se zaista truditi da nastavim graditi na tim jakim temeljima.

Ambasada Velike Britanije

Predanost Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini nikada nije bila snažnija. Kao što je i najavljeno na Samitu o Zapadnom Balkanu održanom u julu u Londonu, mi ćemo udvostručiti našu pomoć razvoju regiona, a time i ovoj zemlji. Nastavićemo podržavati vaše institucije, poslovne lidere, sudije, policajce, vojnike, nastavnike i mlade. U partnerstvu sa vama, spremni smo uraditi i puno više.

Činjenica da su građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili da napuste Evropsku uniju će mnogo toga promijeniti. Ali, to ni u kom slučaju neće umanjiti podršku Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i ostvarivanju težnje njenih građana za euro-atlantskim integracijama. Upravo suprotno, Brexit će značiti veće, a ne manje, prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva ovdje.“

Ambasador Field na ovu dužnost dolazi sa dugogodišnjim iskustvom rada za britansko Ministarstvo vanjskih poslova. U svojoj karijeri je uglavnom bio nadležan za politička pitanja, bilo da je riječ o bilateralnim odnosima sa Brazilom i Argentinom ili koordiniranju sa Evropskom unijom po pitanju bliskoistočnog mirovnog procesa.

Dobar je poznavalac prilika u Bosni i Hercegovini i regionu jer je prethodno radio kao šef Odjela za pitanja Evropske unije i politiku Britanske ambasade u Zagrebu tokom perioda pregovora Hrvatske i EU o pristupu, zatim kao politički savjetnik u Misiji Evropske unije u Skoplju i kao šef političkog odjela u Delegaciji Evropske Unije u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.