Upoznajte ronioce deminere iz FUCZ-a

Vijesti 06. sep 201817:24 > 18:15
N1

Deminiranje pod vodom slično je onom na kopnu, ali puno teže zbog dubine, trave, vidljivosti, a ronioci na sebi imaju oko 20 kg opreme. Mirza Spahić u tim uslovima uspio je pronaći upaljač minobacačke granate i tromblon.

“Koristim bocu od 200 bara i budem maksimalno do sat vremena na nekih deset metara dubine. Temperatura je jučer bila šest stepeni u vodi i bilo je vrlo hladno”, priča Mirza Spahić, pirotehničar Ronilački tim Federalne uprava civilne zaštite.

Ronioci demineri ne koriste nikakvu zaštitnu opremu osim obične ronilačke i detektora, te su tako više izloženi opasnosti od eksplozije.

“Naravno da bih lagao ako bih rekao da me nije strah, da se ne bojim, da se ne plašim. Ali ja moram tako postupati da se što više fokusiram na posao”, kaže Jiri Kabrt, ronilac policije Republike Češke.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite tek su 2014. godine naučili roniti, te kažu da im češke kolege nesebično dijele znanje kako bi bili što spremniji da reaguju u kriznim situacijama.

“Pored deminiranja, oni nam daju savjete i obuke i dijele iskustvo o spašavanju, na vodi, u vodi, pod vodom, rad sa podvodnim robotom, rad sa sonarom”, otkriva Slaven Perić, Ronilački tim Federalne uprava civilne zaštite.

“Podvodno deminiranje je uvijek opasna stvar ali imamo već iskustvo u radu sa Federalnom upravom civilne zaštite već duže vrijeme. Imamo i svoje postupke koje moramo pratiti kako bi rizik sveli na potpuni minimum”, dodaje Filip Lipovsky, Ronilački tim policije Republike Češke.

Tim iz Češke došao je, osim sa punom opremom, sa 18 članova , odnosno, ronilaca, vatrogasaca medicinara, pirotehničara. Zajedničke akcije ovih timova nastale su kao produkt ranije potpisanog sporazuma između Vlade Češke i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Saradnja ronilaca iz Češke i BiH traje od 2012. godine. Zajedno su bili na misijama u Brčkom, Orašju, Odžaku, Bihaću, Goraždu. Nakon Tuzle, saradnje se nastavlja i dalje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.