Operacija najvećeg dometa grudne hirurgije na UKC RS

Vijesti 07. sep 201813:26 > 13:30
UKC RS

Na torokalnoj hirurgiji Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci urađena je, kako navode, operacija najvećeg dometa grudne hirurgije.

Kako se navodi u saopštenju – operisan je rak pluća bez otvaranja grudnog koša.

Riječ je o minimalno invazivnoj, a radikalnoj operaciji pluća tj. odstranjenju oboljelog dijela plućnog krila, kroz samo jedan rez od 4 centimetra uz pomoć optičkih instrumenata.

“Nakon ove operacije pacijenti se već naredni dan otpuštaju na kućno liječenje. Pacijent koji je operisan 5. septembra 2018. godine u našoj ustanovi već narednog dana bio je bezbolan te je otpušten na kućno liječenje”, poručili su u saopštenju iz UKC RS.

Prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS izjavio je da se Uniportal VATS (videoasistirane) anatomske operacije izvode u svega nekoliko vrhunskih hirurških kuća u svijetu i predstavljaju najveći domet grudne hirurgije danas.

“Ovo još jedna potvrda da je naša zdravstvena ustanova lider u pružanju vrhunske zdravstvene zaštite”, kazao je.

UKC RS

On je naglasio da ovaj zahvat potvrđuje da smo lideri u pružanju zdravstvenih usluga, te da UKC RS posjeduje vrhunsku opremu i edukovane stručnjake koji izvode operacije koje se rade u samo nekoliko najboljih zdravstvenih centara u svijetu.

Načelnik Službe za torakalnu hirurgiju UKC RS dr Marko Kantar istakao je da je operisani pacijent bio potpuno mobilan već na dan operativnog zahvata, te da VATS lobektomija predstavlja vid operativnog zbrinjavanja koji to omogućava, dok kod otvaranja grudnog koša klasičnim rezovima pacijenti moraju biti u bolnici minimalno 10 dana.

Ovom prilikom Kantar istakao je da s nestrpljenjem očekuju preseljenje na Paprikovac u renovirane prostorije Centralnog medicinskog bloka i operacione sale sa vrhunskom opremom u Sjevernom krilu jer će time i pacijenti i osoblje imati uslove za boravak i rad na svjetskom nivou, naveli su u saopštenju iz UKC RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.