Marijan Beneš ispraćen uz himnu SFRJ "Hej Sloveni"

Vijesti 07. sep 201817:52 > 19:18
N1

Uz zvuke himne "Hej Sloveni" i u prisustvu velikog broja građana, u Banjaluci je sahranjen Marijan Beneš, jedna od najvećih boksača bivše Jugoslavije, ali i svijeta.

Ranije je u Banskom dvoru održana komemoracija legendarnom vladaru ringa od kojeg su se oprostili i njegove nekadašnje reprezentativne kolege.

Banjalučki Roki je otišao u svom ritmu.

Ispratila ga je njegova armija poštovalaca. Zbog njega su vrištali od sreće, danas ćute zbog tuge. Nisu ga kažu voljeli samo zbog čelične pesnice, već i zbog mekog pjesničkog srca.

Knjiga žalosti u Banskom dvoru ostala je ispisana dirljivim oproštajima od šampiona koji je bio voljen i kada bi skinuo rukavice, te zasvirao violinu ili flautu.

“On je svojom plemenitom dušom i likom plijenio sve, bio je kao niko drugi, pjesnik, pisao pjesme, svirao i klavir i flautu, a bio je takav nokauter, takav razarač u ringu”, kazao je Tadija Kačar, bokserski šampion ex Yu.

Porodica, prijatelji, političari i mladi banjalučki bokseri bili su na komemoraciji Benešu, a posebno emotivni bili su njegovi sportski saborci.

“Tužan jesam, međutim moramo biti dostojanstveni i biti onakvi kao što bi on volio”, istakao je Anton Josipović.

Za Banjalučane rođene sedamdesetih Beneš je bio svetinja. Danas se sjećaju kako je gradski narodni borac u ring ulazio i nakon prebolovane žutice, sa povrijeđenim okom ili polomljenim rukama. Pričaju da su mu na mečeve u Pariz dolazili Jean Paul Belmondo i Alain Delon.

“Kada sam jednom prilikom intervjuisao čuvenog Euzebija i pitao šta zna o Jugoslaviji rekao mi je da zna za Tita, Dragana Džajića a onda je počeo gestikulirati kao bokser i rekao ‘Banas Banas’, a ja sam ga ispravio: ‘Beneš, Beneš'“, istakao je Tomo Marić, novinar i publicista.

Njegov antologijski meč u kojem je 17. marta 1979. godine nokautirao Žiberta Koena još se prepričava.

Emotivna komemoracija obilježena je i pjesmom “Zbog jedne divne crne žene“ koju je Beneš jako volio.

Velikan je sahranjen na groblju Sveti Marko uz poruku “Niko kao ti šampione”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.