Tegeltija za N1: Pravosuđe nije imuno na korupciju

Vijesti 27. feb 201520:48 > 20:51
N1

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija gostovao je u Dnevniku na N1 gdje je govorio o slučaju "Čekić", ali i korupciju u BiH.

VSTV BiH je danas odlučio da “privremeno suspenduje” sutkinju Azru Miletić protiv koje je pokrenuta istraga zbog korupcije. Tegeltija je podsjetio da će svi predmeti koje je vodila optužena sutkinja, za vrijeme trajanja suspenzije, biti raspoređeni njenim kolegama.

Istakao je da Visok sudsko i tužilačko vijeće nema uvijek informacije o svim predmetima koji se vode, ali da to i nije “toliko bitno”.

“Nije bitno da meni kao predsjedniku VSTV-a dolaze sve informacije, nego je bitnije da dolaze do relevantnih organa kao što su Tužilaštvo i policijske agencije koje trebaju preuzeti daljnje radnje i aktivnosti kako bi se utvrdila istina”, kazao je Tegeltija i dodao da je slučaj “Čekić” vođen u tajnosti jer je to “jedini način” da se ovakva i slična krivična djela istraže.

“Kada ne vidite rezultate i optužnice to ne znači da se ništa ne dešava. Takve istrage moraju se provoditi u tajnosti kako bi se spriječilo objavljivanje dokaza”, naglasio je.

U protekle dvije godine podneseno je 106 pritužbi za koruptivno ponašanje sudija i tužioca, međutim, to ne znači da su krivi, ističe Tegeltija.

“Pritužbe su prijave. One ne znače nužno krivicu. A što se tiče slučaja Čekić on je jasno pokazao opredijeljenost svih pravosudnih organa da se izbori sa problemom korupcije i kriminala”, kazao je gost Dnevnika na N1 i dodao:

“Građani mogu vjerovati pravosuđu. Ne treba praviti generalnu sliku na osnovu pojedinačnog slučaja”.

Predsjednik VSTV-a BiH je za kraj naglasio da niti jedan segment društva nije “imun na korupcij”, pa tako niti pravosuđe.