U Senatu se govorilo o sankcijama Dodiku i Špiriću

Vijesti 14. sep 201808:00 > 08:01
N1

Predsjedavajući Helsinškog odbora u Sjedinjenim Američkim Državama Roger Wicker je tokom obraćanja u Senatu poručio kako je Bosna i Hercegovina za Sjedinjene Američke Države ključna zemlja u regione, te da bi svaki pokušaj novih podjela ili proglašavanja novih entiteta trebao jasno biti van "bilo kakve diskusije".

Wicker je ocijenio da Dejtonski mirovni sporazum mora i dalje ostati “osnovni pravac”, a svakog ko “ignoriše Dejtonske parametre” treba podvrgnuti sankcijama.

“U našem je nacionalnom interesu da pomognemo promjene. Predlažem sljedeće: Sjedinjene Države i naši prijatelji u Evropi moraju, nedvosmisleno, iznijeti stav da je Dayton osnovni pravac, što znači da je jedino dopustiv napredak. Podjele ili proglašavanje novih entiteta bi trebali jasno biti van diskusije. SAD i Evropa moraju nametnuti sankcije pojedinim bosanskim zvaničnicima koji su upleteni u korupciju i koji ignorišu Dejtonske parametre, bosanske zakone, sudske presude”, kazao je senator.

Wicker je u Senatu podsjetio kako su SAD uvele sankcije predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, kao i poslaniku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Nikoli Špiriću. Dodao je, što se tiče sankcija, kako bi Evropska unija trebala slijediti američku praksu.

Američki senator je na kraju svoga obraćanja istakao američku ulogu na području Zapadnog Balkana poručivši kako građani u Bosni i Hercegovini očekuju aktivniju politiku SAD-a.

“Oni žele naše prisustvo i angažman, i uzimajući u obzir tragedije koje su preživjeli, oni su zaslužili našu podršku i prijateljstvo”, jasan je bio Roger Wicker.

Kompletno obraćanje Rogera Wickera u Senatu možete pročitati ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.