Evropski put BiH zapao u slijepu ulicu

Vijesti 17. sep 201819:07 > 19:50
N1

Evropski put Bosne i Hercegovine i pored spektakularnih najava o značajnom napretku zapao je u slijepu ulicu. Britanski Daily Telegraph se pita da li je san o proširenju Evrope na Zapadni Balkan umro?

Također se ističe kako se u Bosni i Hercegovini sve više čuju mišljenja kako je manjak evropskog vodstva doveo do umanjenja demokratije i vladavine prava. Britanska novina je zabrinuta da bi manjak evropskog prisustva mogao dovesti do eksplozije nezadovoljstva ili negativnog uticaja drugih zemalja na Bosnu i Hercegovinu.

O uticajima stranih sila je nedavno upozorio i prvi čovjek Evropske komisije koji poručuje da se mora naći pravi model za Zapadni Balkan. Ovo je posebno važno za BiH koja se nalazi na začelju evropskih integracija.

“Trebamo izvoziti stabilnost, kao što smo činili godinama. Proširenje je bio uspjeh jer smo pomirili geografiju i historiju Evrope, ali još ima toga za učiniti. Trebamo definirati naš stav prema proširenju na Zapadni Balkan, u protivnom će drugi oblikovati sudbinu našeg susjedstva”, istakao je Jean Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije.

Evropski komesar za proširenje pak vjeruje da proces proširenja nije ugrožen i da njegova snaga leži u procesima koji su nedavno pokrenuti.

“Sve je počelo objavom naše Strategije za Zapadni Balkan u februaru ove godine, koja je duboko vjerujem kreirala jednu novu dinamiku u perspektivi za Zapadni Balkan. To je posebno značajno jer su se po prvi put u 15 godina susrele zemlje članice sa zemljama regiona na samitu u Sofiji koji je održan u maju”, naglasio je Johannes Hahn, Evropski komesar za proširenje.

Predsjednik Republike Srpske je za Daily Telegraph kazao da smatra da zbog Brexita, problema sa euroskeptičnim zemljama te podjela unutar Unije oko migranata ista izgubila primamljivost za zemlje Zapadnog Balkana.

“Zahvalni smo za finansijsku pomoć. Naši problemi bi bili i veći da nije bilo te pomoći. Ali svi mi, uključujući EU i nas, smo izgubili entuzijazam za ovaj projekat. Bili smo naivni kada smo mislili da ćemo pristupiti Evropi i da će odjednom nestati svi naši problemi”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS

Predsjedavajući Vijeća ministara pak poručuje da je put prema EU i dalje prioritet, ali da se ne može govoriti o konkretnim pomacima zbog predizborne kampanje.

“Radimo na realizaciji odgovora na dodatna pitanja i jako sam siguran da će BiH završiti svoj dio posla sa evropske agende. Budućnost BiH je evropska i tu nema alternative”, potcrtao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Brzina evropskog puta i ispunjavanje ranije zadanih ciljeva po pitanju kandidatskog statusa najvjerovatnije će zavisiti od brzine formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora. Iz Direkcije za evropske integracije BiH za N1 kažu kako je rad na finalizaciji dodatnih odgovora na pitanja iz Brisela djelomično završen te da se konačna finalizacija očekuje do kraja ovog mjeseca.

Međutim nejasno je da li se može očekivati njihovo slanje do početka oktobra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.