Pudarić za N1: Politička odluka, Sud je pao na ispitu

Vijesti 18. sep 201817:21 > 17:31
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je kao nedopuštenu apelaciju Svetozara Pudarića protiv Rješenja Suda BiH i Odluke Centralne izborne komisije uz napomenu da je Ustavni sud ''o istoj stvari ranije odlučio''.

U Odluci Ustavnog suda navodi se da iz navoda ili dokaza iznesenih u apelaciji ne proizlazi da ima osnova za ponovno odlučivanje. Kako piše u obrazloženju, Odlukom CIK-a odbijena je Pudarićeva prijava za ovjeru kao nezavisnog kandidata za sudjelovanje na Općim izborima 2018. godine i to za izbore za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

U obrazloženju ove Odluke, CIK je ranije naveo da je utvrdio da je apelant upisan u birački popis u Općini Novo Sarajevo ”koja nije unutar izborne jedinice za višu razinu vlasti za koji se kandidira”.

Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine propisano je da kandidat koji želi biti ovjeren za izbore za sve organe na svim razinama vlasti u BiH mora biti upisan u Centralni birački popis u općini u kojoj se kandidira ili u općini unutar granica izborne jedinice za višu razinu vlasti za koji se kandidira. 

Kako je u izjavi za N1 kazao Pudarić, “Ustavni sud je sam sebi skočio u stomak”.

Ustavni sud BiH je odlučio da je moja apelacija nedopuštena i to iz razloga što se radi, kako oni tvrde, o presuđenoj stvari odnosno da su po istoj stvari donijeli odluku u slučaju “Pilav” kada je dr. Ilijaz Pilav uložio apelaciju nakon što je on odbijen za kandidaturu za člana Predsjedništva jer se kao Bošnjak kandidovao za člana Predsjedništva iz RS. Ono što ovu presudu čini ustvari političkom više nego pravnom je činjenica da Ustavni sud navodi da nema novih elemenata u mojoj apelaciji koji bi ukazivali na to da treba ponovo da otvore predmet a pošto su već presudili kod Pilava onda su ocijenili da moja apelacija nije dopuštena“, kazao je Pudarić.

Dodao je da je Sud u Strazburu u slučaju Pilav odlučio suprotno og onoga što je odlučio Ustavni sud BiH.

U obrazloženju ove ocjene da je moja apelacija nedopuštena, oni navode da je nakon donošenja njihove odluke u predmetu Pilav Sud u Strazbuiru presudio suprotno od onoga što su oni odlučili. Ustavni sud je samom sebi skočio u stomak i očito su pokušali pronaći načina kako da ne otvore predmet i odlučuju o stvarnom predmetu. Kao što je jasno da se zovem drugačije, da se zovem Božo Ljubić, Šefik Džaferović, Dragan Čavić, Nermin Nikšić i da iza mene stoji jaka politička partija onda Ustavni sud ne bi donio ovakvu odluku“.

Ovdje se radi o političkoj odluci, a Ustavni Sud je pao na ispitu. Ja ću ići dalje, nažalost na ovu odluku ne postoji pravni lijek. Ona je konačna, bez obzira što je naopaka i mimo pravne logike. Meni ostaje da se žalim Sudu u Strazburu“, dodao je Pudarić.

Opširnije o odluci Ustavnog suda BiH OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.