"Broj ličnih karti se ne može porediti sa brojem birača"

Vijesti 18. sep 201818:22 > 18:52
N1

Suad Arnautović, član Izborne komisije Bosne i Hercegovine, za N1 je govorio o mogućim malverzacijama u izbornom porcesu. Naglasio je da se broj ličnih karti koje je objavila IDDEEA ne može porediti sa brojem prijavljenih birača.

“Ne znam zašto poredite broj ličnih karata sa brojem birača. To se ne može porediti. Vi možete glasati sa bilo kojim identifikacionim dokumentom, a ne isključivo samo s ličnom kartom. Agencija koja je objavila broj ličnih karata će to objasniti javnosti”, kazao je.

Objasnio je da matični uredi registruju činjenicu rođenja ili smrti, zatim taj podatak prosljeđuju policijskim organima, policijski organi podatak prosljeđuju IDDEEA-i, a ova agencija podatak dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji.

Potvrdio je da Centralna izborna komisija zakonski odgovara za izborni proces, ali da nije jedina odogovorna za tačan broj birača.

Arnautović je za N1 ukazao na sljedeće:

“IDDEEA je odgovorna za tehničko održavanje podataka koje koristi i Centralna izborna komisija. Kazat ću vam i ovo. Kada sam bio predsjednik Centralne izborne komisije 2008. godine, na biračkom spisku je bila osoba koja je osumnjičena, optužena i osuđena za ubistvo Zorana Đinđića, premijera Srbije. Kako?”

Naglasio je da je Centralna izborna komisija primila 272 prijave o zloupotrebi podataka u svrhu izbornog procesa i da će one biti prijavljeni pravosudnim organima.

“Odbili smo cirka 9.500 birača sa sumnjivom registracijom. Ali, sve smo radili da povećamo broj birača u inozemstvu u smislu da smo poticali da se prijave”, rekao je objašnjavajući kako se za sto posto povećao broj glasača u inozemstvu.

Ustvrdio je da je zakonski da političke stranke imaju pristup biračkim spiskovima, ali ne i sami građani. Komentarisao je činjenicu da će po treći put kompanija “Atlantik” štampati glasačke listiće.

“Ne znam ja kakva je vlasnička strutkura te kompanije. Oni će štampati te lsitiće jer su odabrani na tenderu”, naveo je za N1.

Potvrdio je da uskoro isitče mandat Irene Hadžiabdić, predsjednice Centralne izborne komisije, i demantovao je da je penzionisani Fahrudin Čusto vraćen na funkciju šefa skladišta Centralne izborne komisije. Inače, Čusto se dovodio u vezu sa nestankom nekoliko tona glasačkih listića iz skladišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.