Vehabović za N1 o presudi u slučaju Svetozara Pudarića

Vijesti 19. sep 201815:16 > 15:22
N1

Faris Vehabović, potpredsjednik 4. vijeća Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u razgovoru za N1 je istakao da je uloga Ustavnog suda BiH da štiti Ustav i prava koja su njime garantovana.

Vehabović smatra da je vrlo izvjesno da će predmet Svetozara Pudarića završiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

“Osnovna uloga Ustavnog suda BiH je da štiti Ustav i prava koja su njima garantovana, između ostalog prava koja se odnose i na Evropsku konvenciju ali i druga prava koja su propisana Ustavom. Zašto Ustavni sud to ovaj put nije uradio, ja ne želim da se upuštam u bilo kakve komentare s obzirom na to da mislim da je vrlo izvjesno i predmet gospodina Pudarića završiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Ne bih želio davanjem bilo kakvih komentara o ishodnu predmeta pred Evropskim sudom da sebe isključim iz rasprave”, istakao je Vehabović u izjavi za N1.

Biti će još predmeta kao što je predmet Svetozara Pudarića naglasio je on.

“Svakako da je frustrirajuće, pošto je već devet godina prošlo od donošenja prve presude u ovoj, da tako kažem, izbornoj diskriminirajućoj tematici koju je razmatrao i Ustavni sud ali i Evropski sud u nekoliko predmeta od Sejdića i Fincija, Pilava, Zornić, a po svemu sudeći da će biti još takvih predmeta ne samo gospodina Pudarića već i drugih koji će proizaći iz cijelog ovog izbornog procesa koji je ostao nedefinisan do kraja i s nejasnim pravilima koja će se primijeniti prilikom formiranja vlasti”, potcrtao je Vehabović.

Radi se o jednostavnom pitanju.

“Naravno da se i sam ponekad osjećam neprijatno jer se radi o jednostavnom pitanju, pravnom pitanju koje je vrlo lahko riješiti i ne treba davati bilo kakve političke konotacije kao što se to kod nas radi”, kazao je Vehabović.

Očigledno je da je nekome u BiH bio cilj da od BiH, napravi zemlju slučaj, navodi.

“Očigledno je da je nekome u BiH bio cilj da od BiH, napravi zemlju slučaj što ona zaista i jeste. Kada govorimo i o Sudu u Strazburu, kao i svaki i ovaj radi po principu svoje ranije prakse. Prva stvar koja se rješava kada je riječ o bilo kojem predmetu je da se pogleda sudska praksa u sličnim ili istim situacijama. Tacno je da u ovoj oblasti postoji čitav niz predmeta iz BiH ali i iz nekih drugih zemalja, tako da će se sve to uzeti u obzir i donijeti odgovarajuća presuda”, naglasio je On u izjavi za N1.

Vehanović smatra da BiH u oblasti izbornog procesa sistemski krši ljudska prava.

“Jasno je da BiH u oblasti izbornog procesa sistemski krši ljudska prava. Kod presude Zornić je vrlo jasno, za razliku od presuda Sejdić i Finci i Pilav, naloženo da se mora promijeniti Ustav. U druge dvije presude to pitanje je bilo neodređeno. Dakle, pitanje šta treba da se promijeni je bilo nedefinisano. U presudi Zornić je navedeno da se izvršenje mora desiti na način da se konstitutivnim narodima ne daju nikakva posebna prava u odnosu na građane BiH. To je suština cijelog problema, ponavljam presudu je donio Sud nije donijelo nikakvo političko tijelo i ovo pitanje je isključivo pravno pitanje”, naglasio je on.

Kod istih situacija Ustavni sud BiH postupao na različite načine.

“Bilo je situacija u kojima je Ustavni sud BiH postupao na različite načine kod istih situacija. Podsjetit ću da je mislim 2003. ili 2005. kada je bila osporena ustavnost određenih članova Izbornog zakona, Ustavni sud se proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Zakona što je osnovna funkcija Suda. S druge strane kada je odlučivao o zahtjevu gospodina Ljubića o sličnim pitanjima ušao je u meritum i riješio to pitanje na meritoran način. Imate i situaciju kada je gospodin Željko Komšić podnio zahtjev Ustavnom sudu da se ocijeni ustavnost odredaba Izbornog zakona entitetskih ustava u odnosu na predsjednike oba entiteta. Ustavni sud je utvrdio povredu ali nije ostavio nikakav rok za izvršenje što je uradio u predmetu Ljubić, sa obrazloženjem da se radi o izuzetno kompleksnom pitanju koje se može povezati s provođenjem presuda Sejdić i Finci i tako dalje, kao da predmet gospodina Ljubića nije vezan za pitanje diskriminacije”, naglasio je Vehabović.

Ustavni sud treba čuvati kao instituciju.

“Ima puno pitanja na koja Ustavni sud treba da odgovori ali ta pitanja trebaju biti postavljena argumentovano i ne na način da se samo tako napada Ustavni sud. Njega treba čuvati kao instituciju koja jeste dala veliki doprinos i u razvoju državnosti BiH ali prije svega u zaštiti ljudskih prava”, zaključio je Vehabović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.