SVKBI poziva građane da izađu na izbore

Vijesti 21. sep 201812:41 > 12:49
N1

Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca obratila se saopćenjem za javnost, u kojem pozivaju građane Bosne i Hercegovine da izađu na izbore.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Aktualna politička situacija bosanskohercegovačkog društva je komplicirana i izložena raznovrsnim atacima na vrijednosti koje bi trebalo da je pozitivno određuju. U ovo predizborno vrijeme, izoštreno se pokazuje ugroženost politike kao prihvatljivog načina rješavanja problema u društvu, kao načina zastupanja parcijalnih interesa na osnovi poštivanja institucija države i interesa društva. Najlošiji mogući odnos prema ovoj ugroženosti temeljnog smisla politike bio bi u samoisključivanju građana iz političkog odlučivanja, u pristajanju na potpuno negativno određenje i ignoriranje politike. To bi ustvari bio poraz politike i poraz građana kao prvih (i temeljnih) subjekata političkog života.

Jalova retorika, koja u javnom diskursu ostavlja dojam personalnih svađa između bošnjačkih političkih predstavnika, bez konkretnih prijedloga za rješavanje nagomilanih problema u funkcionisanju države, ne doprinosi neophodnim pozitivnim promjenama, za kojim, već duže vrijeme vape građani, bosanskohercegovačo društvo i Država u cjelini.

Sudionici Skupštine Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca pozivaju građane Bosne i Hercegovine, posebno pripadnike mlade generacije, da izađu na predstojeće izbore, i da svojim glasovima potvrde svoju političku volju i iskažu svoje političke težnje. Apstiniranje od izbora je pristajanje na poziciju objekta u političkim procesima i odlučivanjima, a to je pozicija na koju, u prvom redu mladi ljudi, a svakako i oni koji se smatraju obespravljenim i poniženim, ne bi trebali pristajati.

Članovi Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca pozivaju aktere na političkoj sceni u BiH da slijede i zastupaju svoje stranačke političke interese u zakonskim i institucionalnim okvirima države Bosne i Hercegovine i u skladu sa općim političkim interesima građana i naroda Bosne i Hercegovine. Od svih njih, posebno od sudionika u aktualnim političkim sučeljavanjima koji pretendiraju na glasove Bošnjaka, tražimo da, svojim predizbornim aktivnostima i političkim djelovanjem u cjelini, doprinesu obnovi izvornog digniteta politike kao brige za opće dobro Države i afirmaciji općeprihvatljivih, to jest, zakonitih formi i procedura političkog djelovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.