Ambasador Mujezinović predao akreditive u Minsku

Vijesti 25. sep 201816:13 > 16:26
N1

Danas je u Minsku, glavnom gradu Republike Bjelorusije u Palati Nezavisnosti, upriličena ceremonija predaje akreditivnih pisama rezidentnih i nerezidentnih Ambasadora, navedeno je u dopisu Ambasade Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji upućenom Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Moskvi, Mustafa Mujezinović, ovom prilikom je uručio Predsjedniku Bjelorusije, gospodinu Aleksandru Lukašenku akreditive Predsjedništva BiH, kojim ga ovlašćuje da predstavlja Bosnu i Hercegovinu u ovoj zemlji.

U pozdravnom govoru Predsjednik Lukašenko je naglasio privrženost svoje zemlje principima nepravljenja razlike između Istoka i Zapada, i izrazio želju za dobrom saradnjom sa svim zemljama svijeta.

U odnosima sa Bosnom i Hercegovinom Predsjednik Lukašenko je naglasio, da je potrebno dobre političke odnose pretvoriti i u dobru ekonomsku saradnju. Smatra da bi tome pomoglo povečanje spoljne trgovine kao i zajedničke investicije.

Ambasador je se zahvalio Predsjeniku na naporima koji se čine u culju unapređenja odnosa i izrazio nadu da će bilateralna ekonomska razmjena u narednim godinama značajno porasti, te da će se nastaviti dobra saradnja u međunarodnim organizacijama između Bjelorusije i Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji je prisutstvovao i ministar vanjskih poslova Republike Bjelorusije, gospodin Vladimir Makej, koji je pozdravio odluku ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da idućeg mjeseca prisutstvije na konferenciji koja će se održati u Minsku, na temu Borbe protiv terorizma u digitalno doba.

Prije ove ceremonije Ambasador Mujezinović uručio je kopije akreditivnih pisama zamjeniku ministra vanjskih poslova gospodinu Olegu Kravčenko. U razgovoru su spomenuti svi dosadašnji zajednički napori za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje, a Ambasador je zamolio da Bjelorusija što prije uzme u razmatranje naš prijedlog Memoranduma o kulturnoj saradnji. Spomenuo je i potrebu i naše opredeljenje za potpunu liberalizaciju viznog režima između BiH i Bjelorusije u cilju unapređenja, prije svega, ekonomskih odnosa kao i turizma u obadvije zemlje.

Zamjenik ministra je naglasio odlične odnose između dvojice ministara i zamjenika ministara u prethodne 3 godine, s nadom da će se saradnja i u buduće nastaviti, navedeno je u dopisu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.