Hebib: Prvi mart je puno više od kalendarskog datuma za BiH

Vijesti 02. mar 201508:45 > 08:54
N1

Gost Novog Dana bio je Avdo Hebib, predsjednik Patriotske Lige BiH i ratni pomoćnik ministra MUP-a BiH.

U pripremama za referendum je narod zastrašivan do te mjere da je bilo nekoliko ubistava. Bilo je nekoliko ubistava širom BiH. Najveći zadatak i posao je bilo obezbjediti da se provede Referendum, obezbjediti kadar i uslove koji će učestvovati u provođenju Referenduma“, kazao je Hebib i nastavio:

Veliki dio problema u pripremi je pao na resorno Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ja sam bio pomoćnik i dobro smo se organizovali. Policija je bila dobro uvezana i sigurna i mogli smo se pripremiti. Naročito kad su u pitanju birački spiskovi, bez kojih se ne može provesti Referendum. Mi smo napravili duple, rezervne, spiskove koje smo isprintali kod nas u komisiji. Neki su to pokušali zloupotrijebiti“, kazao je on.

Dodao je još da prvi mart nije samo kalendarski datum i praznik BiH, već da je to rođendan BiH.

Nisam zadovoljan kako se obilježava i slavi tako bitan datum u BiH“, istakao je.

O problemima koji su se rađali dok se pokušavao provesti referendum, Hebib je kazao:

Imali smo velike probleme oko lično obezbjeđenja građana sprske nacionalnosti koji su tajno izlazili da glasaju na referendumu. Ja sam obišao cijelu Hercegovinu i pripremio građane da izađu na Referendum. Naši fratri su odigrali veliku ulogu jer su pozvali građane da glasaju na referendumu rekavši im da oni nemaju druge države osim BiH. Policajci su odradili tako težak i odgovoran posao bez skoro ijedne greške, profesionalno i galantno“.

Još je kazao da se u BiH nema šta više čekati, jer BiH ima sve ispunjene uslove da bude država svih naroda.

Oni koji pokušavaju odvojiti BiH prave ljudsku i moralnu grešku, jer to je naša država. Čović je sinoć jako diskutabilno govorio da treba dočekati da BiH bude zajednička. Šta više trebamo dočekivati? Ako smo prihvatili Dan državnosti, nezavisnosti, rezoluciju o genocidu i ostale dokumente, nemamo više šta čekati i odlagati“, kazao je Hebib.