Debata kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Vijesti 26. sep 201818:16 > 21:07
N1

Gosti večerašnje N1 debate bili su kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda: Diana Zelenika (HDZ 1990), Jerko Ivanković - Lijanović (NS Radom za boljitak) i Boriša Falatar (Naša stranka).

Treba li Bosni i Hercegovini ustavnu reformu ili je dejtonska BiH održiva? Na koji način misle promijeniti ekonomsku politiku zemlje, te doprinijeti da država postane poželjna za strane investitore?

Kako će da ubrzaju euro-atlanske integracije BiH? Kako ocjenjuju stanje u oblasti obrane i sigurnosti? Jesu li za RTV kanal na hrvatskom jeziku?, samo su neke od tema o kojima su kandidati večerašnje debate sučelili stavove.

Diana Zelenika je na samom početku debate optužila Dragana Čovića za izbornu prevaru, kazavši da “zajedno sa Milijanom Brkićem planira lažirati izbore u BiH”.

Na pitanje kako komentariše Čovićev izostanak sa debate, kazala je:

Vjerojatno se uzdaju u neke druge stvari, a to je koliko čujem nekih 40.000 glasova iz dijaspore. Pri tome bi se referirala na Mega Media HR koja je jasno dala podatke o ruskom obvještajcu i sastanku sa gospodom Milijanom Brkićem i Draganom Čovićem koji očito planiraju lažirati izbore u BiH. Da ne zaboravimo i 8.764 stogodišnjaka u BiH od kojih neki kao što je gospođa Raguž iz Stoca imaju 112 godina, pardon, imala bi 112 godina da je živa. Kada zbrojite sve ove glasove, to je oko 50.000 glasova. Barem jednom od njih ne treba da se predstavljaju narodu i odgovara za ono što se radilo“, poručila je, između ostalog, Zelenika.

Da li se kaje zbog usvajanja Zakona o akcizama?

Ukoliko želimo postati dijelom EU onda moramo slijediti neke smjernice. Dugoročno bi akcize išle u korist građana“, kazala je Zelenika.

Jerko Ivanković – Lijanović je predizbornu kampanju počeo uz korištenje metle, poručivši tada da želi pomesti aktuelnu vlast. Večeras se u debati pojavio sa olovkom.

Olovka je vaše najjače oružje 7. oktobra. Mojim izborom ćemo povesti aktuelnu vlast da njihova politike ne ostane ni u ćoškovima. Njihovu politiku ćemo zamijeniti politikom etničke saradnje“, kazao je.

Hrvati su ugroženi u odnosu na one koje ih vode i predstavljaju, a ne u odnosu na druge narode“, dodao je Ivanković – Lijanović.

Boriša Falatar je poručio da će ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda voziti Golfa 2 kao službeno vozilo.

Planiram u Predsjedništvu osnovati Fond za mlade u kome ćemo pdosticati mlade ljude i talente i tako ih podržavati“, kazao je Falatar.

Gospodin Čović ima auto koje košta 142.000 KM. Ja ću uzeti najjeftinije auto koje postoji. Može Golf 2. Kao ambasadore šaljemo šefove kamenoloma“, dodao je.

Pogledajte cijelu debatu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.