Bosansko vino po francuskom receptu za evropske potrošače

Vijesti 30. sep 201816:49 > 17:01
N1

Slatko grožđe i kvalitetno vino prva su asocijacija za jug. A da se vinogradarstvo može razvijati i u hladnijim krajevima dokazo nam je Francuz koji je u Prnjavoru pokrenuo proizvodnju vina. Našao je načina da se izbori sa hladnim danima i mrazevima, te da svoj proizvod plasira na inostrano tržište.

Rajnski Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Frankovka, sve ove sorte grožđa uspjevaju i u sjevernoj Bosni.

Nadomak Prnjavora se od kvalitetnog, organski proizvedenog grožđa proizvodi vino za evropsko tržište.

“Da nije proizvod vrhunski ne bismo uspjeli izvoziti, jer mi izvozimo isključivo na francusko tržište, a znamo svi da Francuzi vole samo kvalitetna vina”, istakla je Nada Harijan iz vinarije Fazan.

Za kvalitetno vino važno je da svako zrno grožđa bude zrelo i zdravo. Selekcija se može napraviti jedino ručnom berbom.

Svako ovo prezrelo zrno je takozvani botritis i ukoliko uđe u proces proizvodnje dobije se vino od kojeg nakon kozumacije boli glava. Na ovoj plantaži se svaki grozd bere ručno i odvaja svako prezrelo zrno da bi se izbjegao taj problem.

Tokom berbe potrebno je i više radnika. Osim dvojice stalno zaposlenih u ovom vinogradu dodatno zarađuju penzioneri i studenti.

“Radimo kopanje, orezivanje, perjanje, berbu. Jedino ne radimo u podrumu to ovi momci što znaju rade”, kazao je Nedim Grbić, penzioner i sezonski radnik.

Za proces proizvodnje zadužen je Kristijan, Nadin zet sa iskustvom iz zemlje vina. Porijeklom Francuz, po zanimanju tehnolog, nakon što je njegova supruga u nasljedstvo dobila 3,5 hektara zemlje odlučio je zasaditi vinograde.

“Imanje je bilo pusto, dio sam ja naslijedila, dio brat i ja sam svoje prepisala kćerki. Ona je došla sa mužem da vidi šta su dobili,  mislila sam ona će to prodati i imati jedno putovanje kao poklon od mame i onda doviđenja”, naglasila je Nada Harijan.

Za Nadu potpuno neočekivano, kćerka i zet su odlučili počupati korov i očistiti zemlju. Dvije godine pripremali su teren za vinograd, koji je dobio naziv Fazan zbog velikog broja tih ptica u ovom području.

Pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.