Glas iz svijeta protiv gradnji hidrocentrala u BiH

Vijesti 01. okt 201818:03 > 18:57
N1

Kajakaši iz Banjaluke, ali i iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Kanade, Australije i Holandije plovili su danas Vrbasom. Nije bilo riječ o takmičenju već o plovidbi u znak protesta planiranoj gradnji 300 novih hidrocentrala na 244 rijeke u Bosni i Hercegovini. Dosada ih je izgrađeno blizu 80.

“Kanjoni i klisure su pluća rijeke”, “Čist Vrbas” i “Stop izgradnji hidroelektrana”, poruka je kajakaša. U sklopu Balkan River Tour 3 više od 20 kajakaša iz cijelog svijeta plovili su Vrbasom u znak protesta izgradnje hidroelektrana.

“Ovo je prelijepa rijeka, posebno grebenska klisura kroz koju smo prošli. Primjetila sam mnogi ljudi koji voze cestom, zastaju i gledaju dole prema kanjonu jer je kraj zaista predivan i bez brana. To je prvoklasna rijeka za kajak”, kaže Carmen Kuntz, kajakašica iz Kanade.

Balkan River Tour je protestna turneja kajakaša koji veslaju rijekama Balkana, dajući protestnu notu uništenju rijeka izgradnjom brana i hidroelektrana u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

“Svugdje je naša ideja ista. Mi dolazimo da pomognemo lokalnom stanovništvu u borbi protiv brana. Ne samo protiv brane nego protiv sistema koji uništava sve što lokalno stanovništvo ima. To je šansa za održivi turizam uz rijeku”, ističe Rok Rozman, bivši slovenački olimpijac.

Izgradnjom kaskadnih hidroelektrana na Vrbasu ne bi bio ugrožen samo avanturistički turizam i sportovi poput kajak i dajaka, već i kvalitet vode za piće u Banjaluci, takođe ugroziti i biljni i životinjski svijet, upozoravaju iz Koalicije za Vrbas.

“Hidroelektrane će da poplave kanjon, odnosno grebensku klisuru i djelove Vrbasa nizvodno koji će u suštini pretvoriti rječni ekosistem u jezerski ekosistem i promjeniti kompletnu sliku i pejzaž ovoga kraja”, tvrdi Viktor Bijelić, koalicija za Vrbas.

Ribari upozoravaju da bi riblji fond Vrbasa bio ugrožen izgradnjom hidroelektrana.

“Uništilo bi se stanište jedne od najugroženijih riba u Evropi, a to je mladica. Tu su indirektne štete poput uništavanja turizma ribolovnog ili avanturističkog”, dodaje Mladen Radonjić, član Sportskog ribolovnog društva Banja Luka.

I Koalicije za Vrbas najavljuju potpisivanje peticije koju će uputiti gradskim vlastima da bi se očitovali o najavama za izgradnju kaskadnih hidroelektrana na Vrbasu. Sličnom kampanjom 2005. godine, kada je peticiju potpisalo 17.000 građana, zaustavljena je gradnja tadašnjeg projekta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.