Lipovača i Gluhalić nastavljaju da se brane sa slobode

Vijesti 03. mar 201515:03 > 15:05
Anadolija

Pretresno vijeće Kantonalnog suda u Bihaću u slučaju Hamdije Lipovače i Alen Gluhalića zasijedalo je danas u Bihaću, nakon što je ovaj predmet sa Vrhovnog suda ponovo vraćen u nadležnost Kantona.

Odbrana Hamdije Lipovače, bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona, uložila je zahtjev za izuzeće Kantonalnog tužilaštva, jer smatraju da to tužilaštvo u Bihaću vrši neprimjeren pritisak na sud.

“Sud se odlučio za prekid, da zastanu sa ovim postupkom dok se federalni tužilac ne odluči o tome da li će deligirati neko drugo tužilaštvo da postupa u ovoj pravnoj stvari ili će odbiti naš prijedlog za delegaciju i izuzeće Kantonalnog tužilaštva Bihać. Mi smo danas uputili zahtjev, s obzirom na jutrošnje informacije, da Kantonalno tužilaštvo vrši neprimjerene pritiske na sud”, kazao je Salih Hodžić, advokat Hamdije Lipovače.

Vrhovni sud FBiH je 19. februara uvažio žalbu Kantonalnog tužilaštva USK u Bihaću i ukinuo rješenje Kantonalnog suda u Bihaću u predmetu Hamdija Lipovača i dr. kojim se Kantonalni sud u Bihaću oglasio stvarno nenadležnim u ovom predmetu. Naime, prihvatajući sve žalbene razloge ovog tužilaštva, Vrhovni sud je u svojoj odluci iznio stav da se krivični postupak protiv Hamdije Lipovače i Alena Gluhalića zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. Krivičnog zakona FBiH, obmana prilikom dobijanja kredita iz člana 268. stav 3. KZ FBiH i krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. KZ FBiH ima nastaviti pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Lipovača i Gluhalić uhapšeni su 17. decembra prošle godine po nalogu Kantonalnog tužilaštva USK.

Danas sud nije razmatrao zahtjev o pritvoru te će Lipovača i Gluhalić nastaviti da se brane sa slobode.