Tomaš: Koncept je uredu, način na koji se provodi nije

Vijesti 17. okt 201820:37 > 20:43
N1

Publicisti Marko Tomaš i Nino Raspudić bili su gosti večerašnjeg Pressinga na N1 gdje su govorili o aktuelnim temama i društveno-političkoj svakodnevnici.

Nacija nije rasna kategorija, čak ni u potpunosti nije etnička. Ne radi se o prebrojavanju krvnih zrnaca, nego o tome da li se neko osjeća kao pripadnik neke zajednice. Krv nema veze sa nacijom. Dok vam neko ne dira u identitet, vi ne nosite transparent koji govori o tome. Mi ovdje nismo kao Hrvati nego kao nekakvi intelektualci koji će govoriti o temama javnog interesa“, kazao je Nino Raspudić na samom početku emisije.

Dodao je da se ravnoteža u odnosima između naroda narušava još od 2006. godine.

Od ‘99. imamo nasilno intervenisanje međunarodne zajednice i mijenjanje Izbornog zakona. Ta ravnoteža se narušava 2006. godine prvim izborom Željka Komšića i u tom trenutku bilo kakav prostor građanskog djelovanja prestaje biti uzurpiran. Nakon izbora Komšića sam negodovao i došao u taj klub “papaka i fašista” kao Miljenko Jergović, kardinal Puljić i ostali“, dodao je.

Tomaš je kazao da odnosi ovdje funkcionišu na principu “Svi se deru, a niko nikoga ne sluša”.

Nikog ne svrstavam na taj način. Ključna stvar je, činjenica stoji da ljudi imaju različite pozicije. Svi se deru, a niko nikoga ne sluša. Mi počnemo govoriti svoju autobiografiju da bismo se oprali od ovoga ili onoga, a nema potrebe. Mi moramo težiti tome da shvatimo jedni druge, a ne da budemo kontra jedni drugih. Koncept je uredu, način na koji se koncept provodi nije uredu“, kazao je Tomaš i dodao da je popis stanovništva puno referentnija tačka nego izbori.

Nekako mi je popis stanvništva puno referentnija tačka nego izbori kakvi jesu. Na tom popisu smo mogli vidjeti koliko imamo šansi da stvaramo građansko društvo i da krenemo u izgradnju nečega novog. Šanse su nam male za to. Ovo uplitanje i stvaranje konflikta, mislim da je na BiH smišljen taj “smrznuti konflikt”“, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.