Meron predstavio izvještaj Generalnoj skupštini UN-a

Vijesti 18. okt 201811:03 > 11:13
N1

Predsjednik Theodor Meron juče je predstavio Šesti godišnji izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (Skupština), istakavši najvažnije događaje u radu Mehanizma tokom protekle godine.

Meron je započeo svoje posljednje obraćanje Skupštini u svojstvu predsednika Mehanizma osvrćući se na zajedničku i ključnu privrženost poštovanju principa pravde, pozivanja na odgovornost i vladavine prava. Napomenuo je da su “Međunarodni krivični sudovi za Ruandu i bivšu Jugoslaviju osnovani upravo zbog takvih neodložnih zahtjeva za ostvarivanje pravde i pozivanje na odgovornost”, i dodao da Mehanizam, kao institucija koja ih je naslijedila, nastavlja da promoviše njihovo izuzetno naslijeđe.

Predsjednik Meron je u nastavku izvestio Skupštinu o velikom napretku koji je Mehanizam ostvario u izvršavanju svojih osnovnih dužnosti nasleđenih od MKSR i MKSJ, od podrške i zaštite svedoka, nadgledanja izvršenja kazni osuđenih lica, do rukovođenja arhivima tih međunarodnih sudova i lociranja preostalih optuženih pred MKSR koji su i dalje u bjekstvu. Predsjednik je ponovo naglasio ključnu ulogu saradnje i podrške država članica u tom pogledu.

Osvrćući se na pravosudne aktivnosti, predsjednik je istakao okončanje jednog žalbenog postupka tokom perioda na koji se izvještaj odnosi, i posebno napomenuo usvajanje disciplinske procedure u Profesionalnom kodeksu sudija, kao “dodatan dokaz posvećenosti Mehanizma pozivanju na odgovornost i najboljoj praksi u svemu čime se bavi”. Takođe je izvjestio o uspješnom završetku prvog sudskog pretresa u jednom predmetu zbog nepoštovanja suda u sudnici Mehanizma u Arushi tokom septembra.

Zaključujući svoje obraćanje predsjednik se oprostio od Skupštine, te izrazio zahvalnost na izuzetnoj prilici da služi kao sudija skoro dvije decenije i kao predsjednik Mehanizma od njegovog osnivanja.

Govor Theodora Merona pročitajte na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.