Halilović: Sporost formiranja vlasti koči sve projekte

Vijesti 05. mar 201508:19 > 08:55
N1

U Sarajevu je u toku priprema projekta prvog Festivala srednjoškolskog kratkog filma koji je pokrenuo British Council u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, te Sarajevo Film Festivalom. Gošća Novog dana bila je Larisa Halilović, direktorica British Councila u BiH.

Direktorica British Councila je prokomentarisala naslove današnje štampe.

“Medijska pismenost je jako važna. U današnjem svijetu punom informacija moramo imati stav i praviti selekciju”, kazala je na početku Halilović.

Američki umjetnik Banksy, koji kroz ulične grafite izražava svoje poruke, predstavlja nove turističke destinacije.

Banksy grafiti artist je primjer osobe koja koristi vrlo kreativan način izražavanja da bi promovisao veoma važne društvene poruke”, kazala je Halilović i dodala da od lične interpretacija zavisi hoće li svi razumijeti ovakav vid umjetnosti.”

Ambasador Pamer je izjavio: “U BiH nemamo s kim razgovarati o projektima”.

Mnogo sarađujemo s ambasadorom Pamerom u projektu “Sarajevo 2014 – srce Evrope” i Austrija je jedan od partnera. Projekti su značajno usporeni zbog sporog formiranja vlasti. Projekt reforme obrazovanja, uvođenje standarda i kvalifikacijski okvir u BiH, je prilično usporen. Da bismo pravili promjene moramo imati sve ministre, konkretno u ovom slučaju ministre obrazovanja“, prokomentarisala je Halilović.

ISIS prijeti papi uoči dolaska u BiH, dok domaće institucije šute, bio je jedan od naslova u današnjim printanim medijima.

Trebamo imati u vidu da je prethodni papa bio u BiH, da je to sjajna stvar i potrebno je promovisati suživot koji se ovdje dešava, a to nije neka novina. Vjerujem u sigurnosne timove koji rade u BIH, ali i u papino obezbjeđenje koji će adekvatno procijeniti stepen sigurnosti”, rekla je Larisa Halilović.

Ne podliježite strahovima koje kreiraju političari”, poručila je građanima BiH ambasadorica SAD Marueen Cormack.

Važno je da se fokusiramo na ono što jeste pozitivno i na ono što se može popraviti. Mladi ljudi se trebaju osposobiti, treba im dati vještine i priliku da dođu do adekvatnog zaposlenja“, smatra direktorica British Councila.