Chernysh za N1: BiH podržava naš teritorijalni integritet

Vijesti 01. nov 201814:45 > 14:52
N1

Ministar za privremeno okupirane teritorije i interno raseljena lica u Ukrajini Vadym Chernysh boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. O posjeti, ekonomskoj razmjeni između BiH I Ukrajine ali i diplomatskim odnosima, Chernysh je govorio za N1.

N1: U službenoj posjeti BiH boravite 2 dana, šta ste identificirali kao najvažnije aspekte veze između Ukrajine i BiH kojima je potrebno jačanje?

“Ova posjeta je jako važna. Osnažen sam od strane vlade da jačamo ovu vezu, diskutovali smo o brojnim ekonomskim pitanjima, već smo se složili oko grube verzije teksta o uređivanju turističke suradnje koja bi mogla pojačati i sve druge sektore. Vrlo važno je da podržimo BiH na njenom putu ka svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Finalizirali smo pripreme za budući razvoj u energetskom sektoru, poljoprivredi i tako dalje”, navodi Ministar Chernysh.

N1: Nedavno je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i novoizabrani član Predsjedništva BiH rekao u intervju za ruske novine “Izvjestia” da će predložiti da Bosna i Hercegovina prizna Krim kao dio Rusije. Iz ukrajinske ambasade su kazali kako je ova izjava neprijateljska te da može ugroziti odnose BiH i Ukrajine. Kako vi komentarišete ovu izjavu?

“Nije problem – interne političke diskusije unutar BiH su normalna stvar. U Ukrajini imamo mnogo diskusija među političarima. Mi znamo zvanični stav BiH – zvanični stav cijelog sistema vlasti vaše zemlje, a to je da je Ukrajina zemlja uključujući Krim i Istočnu Ukrajnu – to znači da BiH zvanično podržava naš teritorijalni integritet. To znači da su ovo različite diskusije među političarima kao dio unutarnje politike, ne stvar priznavanja ili nepriznavanja. Znam da je Ustav BiH takav da zahtjeva ravnotežu i postoji raspodjela moći u zemlji. Tako da je to samo politička diskusija unutar zemlje ali ne pitanje vanjske politike niti zvanični stav BiH”.

Cijeli razgovor pogledajte u videu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.