Budimlić za N1: Djelujemo incidentalno, paušalno i neuvezano

Vijesti 01. nov 201817:37 > 18:00
N1

O sigurnosnoj situaciji u Sarajevu nakon ubistva dvojice policajaca za N1 je govorio Muhamed Budimlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu i bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Djelujemo incidentalno, paušalno i neuvezano - ovim riječima je opisao reakcije nakon ubistva policajaca.

Sigurnosnu situaciju je opisao kao da “skačemo s požara na požar, stalno nam je toplije, a vode je sve manje”.

Reakcije koje su uslijedile nakon ubistva policajaca, Adisa Šehića i Davora Vujinovića, je komentarisao ovako:

“Djelujemo incidentalno, paušalno i neuvezano. Mnogi se ponašaju kao stručnjaci za sve, a to nema ni sadržaju ni formu. Društvo smo koje nema kapaciteta da sagleda problem. Ovo što se desilo je složena problematika koja iziskuje široku raspravu u institucijama”.

Prema njegovim riječima, rješenje za sigurnosne probleme treba tražiti u parlamentima.

Budimlić je za N1 ocijenio da javnost uopšte nije svjesna šta policajci preživljavaju, te je dodao:

“Izloženost policije problemima je potaknuta pravnom nesigurnošću koja ne samo da je nedorečena, nego je i krivo postavljena. Policajci su najnezaštićeniji državni službenici”.

Podsjetio je na brojne probleme koji imaju policajci, a jedan od njih nastaje kada provode aktivnosti “protiv osoba koje imaju moć”. Ukazao je na nužnost civilnog nadzora nad policijom.

Budimlić smatra da policijski sistem može biti rasparčan, ali da mora biti uvezan. Također je komentarisao prijedloge za postavljanjem većeg broja kamera na javnim lokacijama i da svaki policajac nosi zaštitni prsluk u cilju poboljšanja sigurnosti.

“Videonadzor ne može garantovati veću sigurnost. Nećemo valjda svakom policajcu koji radi dnevne operativne aktivnosti staviti pancir. Staviti na njega pet do deset kilograma pancira će dugoročno oštetiti njegovo zdravlje. Hoće li onda iza njega stati država”, objasnio je Budimlić za N1.

Na kraju razgovora je istakao da su vlasti u Bosni i Hercegovini naslijedili tradiciju iz 17. vijeka kada je francuski kralj Louis XIV na ulice izveo žandare kako bi zaštitio sebe. Dakle, kako je kazao, bosanskohercegovačke institucije žele zaštiti samo sebe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.