Mnogo pitanja nakon pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića

Vijesti 05. nov 201818:22 > 18:30
N1

Prošlo je više od dva mjeseca od pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića. Nadležne institucije još nisu riješile slučaj. Ne znaju se ni motiv ni nalogodavac. Iz Kluba novinara Banja Luka, zbog svega ovoga, sutra protestno okupljanje.

Istraga je u toku, šturo odgovaraju i iz Policije i iz Okružnog tužilaštva dva mjeseca nakon brutalnog prebijanja novinara BN televizije Vladimira Kovačevića. Novinar je pretučen profesionalno, metalnim palicama na razvlačenje, zadobio je teške povrede glave, a krivično djelo je okarakterisano kao ubistvo u pokušaju.

“S obzirom da je istraga u toku, više detalja vam nismo u mogućnosti dati kako se ne bi ugrozio tok istrage i planirane mjere i radnje u cilju dokumentovanja krivičnog djela “Ubistvo u pokušaju””, stav je PU Banjaluka.

Sa odgovorom “istraga je u toku” te hapšenjem prvoosumnjičenog boksera Marka Čolića, zvanog Roda, nije zadovoljna novinarska zajednica.

Sutra će na protest, jer ne odustaju od odgovora na sva pitanja u vezi napada.

“Ovaj slučaj nećemo smatrati riješenim dok ne budu otkriveni motivi i nalogodavac ili nalogodavci pokušaja ubistva kolege. Ne treba ovo prepustiti zaboravu, institucije moraju uraditi svoj posao”, istakla je Ljiljana Smiljanić, Kluba novinara Banjaluka.

Iako se pritvoreni Marko Čolić brani ćutanjem, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač kategorički je tvrdio da “napad nema političke pozadine i nema veze sa bilo kim iz vlasti Republike Srpske“. U Klubu novinara pitaju na osnovu kojih dokaza se tvrdi bilo šta.

Bezbroj je pitanja i u vezi motiva, ali i raspisivanja međunarodne potjernice za drugim osumnjičenim napadačem, identifikovanim kao Nedeljko Dukić.

“Više od dva mjeseca nakon pokušaja ubistva kolege Vladimira Kovačevića institucije nam šalju poruku da se to isplati raditi. Nisu zapravo procesuirali, niti priveli sve napadače, a kamoli da su došli do motiva, ili pak do nalogodavca tog pokušaja ubistva. To je zaista poražavajuće”, istakao je Vladimir Šušak, novinar BHT1.

Poražavajuća je i statistika. Linija za pomoć novinarima evidentirala je 118 slučajeva ugrožavanja prava, bezbjednosti i života novinara. između ostalog 11 fizičkih napada, 13 direktnih prijetnji smrću i jedan pokušaj ubistva.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je od Okružnog suda 26.9. zatražilo raspisivanje potjernice za drugoosumnjičenim Nedeljkom Dukićem. Da li je potjernica raspisana, koji su eventulani motivi ovoga krivičnog djela, ko su nalogodavci, još se ne zna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.